Wilt u meebetalen aan de vergrijzing?

Wat veel mensen niet weten is dat er bij pensioenfondsen géén sprake is van een individuele spaarpot per spaarder. Al het ingelegde geld wordt in één grote pot verzameld. Bovendien is er geen aantoonbaar verband tussen wat een individuele spaarder inlegt en wat hij later uitgekeerd krijgt.

De 43-jarige Sjoerd, zelfstandig consultant in Schiedam, had zich op aanraden van zijn vriendin op een regenachtige zondag eens goed verdiept in de pensioenuitdagingen waar hij feitelijk voor staat. Sjoerd weet dat hij bij eerdere werkgevers wel iets heeft opgebouwd, maar wát en hoeveel hij precies heeft gespaard, weet hij eigenlijk niet. Al die papieren die hij elke jaar ontvangt, bestudeert hij nauwelijks. Ja, hij bergt ze keurig op in een speciaal mapje maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Dat zijn pensioensparen waarschijnlijk niet genoeg is voor later, dát is duidelijk. Een goede suggestie dus van zijn vriendin om er eens écht goed voor te gaan zitten. Sjoerd is immers toch al 43…

Pensioenstelstel is oneerlijk
Nadat hij al zijn papieren op die zondag goed had doorgespit, kwam hij tot een schokkende conclusie: het pensioenstelsel in Nederland is oneerlijk, met name voor al diegenen die nu pensioensparen bij een pensioenfonds. Omdat er sprake is van toenemende vergrijzing in Nederland, moet er vanuit de pensioenfondsen steeds meer worden uitgekeerd waarbij het nog maar de vraag is wat er vanuit die collectieve potjes overblijft voor diegenen die bijvoorbeeld over een jaar of twintig, dertig aan de beurt zijn. Zoals Sjoerd.

Sjoerd begrijpt dat het systeem in Nederland is gebouwd op solidariteit. Sjoerd wil ook best solidair zijn. Maar dan wel op een eerlijke manier. Niet tot elke prijs. Want als zijn huidige eigen geld, dat hij nu inlegt, onbeperkt wordt gebruikt om de toenemende vergrijzing te financieren, dan is de kans écht heel reëel dat hij over 20 jaar te weinig terugziet van zijn gespaarde vermogen bij zo’n pensioenfonds. Of, misschien wel helemaal niets…?

Weekje op vakantie
Stel je eens voor dat je met een groep vrienden afspreekt elke maand 50 euro per persoon in een gezamenlijk potje te stoppen om daar over een paar jaar een week lang van op een te gekke vakantie te gaan. Hoe oneerlijk zou het zijn als één van de mannen uit het vriendengroepje niet elke maand de afgesproken bijdrage stort maar uiteindelijk wel meegaat om volop mee te feesten.

Tja. Dat gaat wringen. Zeker weten dat dit een discussie oplevert in het vriendengroepje. Solidariteit heeft immers zijn grenzen.

Eigen potje
En zo ziet Sjoerd ook zijn pensioenuitdagingen. Hij werkt hard voor zijn geld, niets gaat vanzelf voor een zelfstandig consulent en Sjoerd getroost zich ook regelmatig financiële opofferingen omdat hij zijn verantwoordelijkheid voor de toekomst graag neemt. Juist daarom wil hij zijn eigen potje opbouwen. Dus, waar niemand anders aan komt. Wat écht van hem is.

Gelukkig kan dit tegenwoordig in Nederland. Het kan al vanaf 1.000 euro. Sjoerd raakt enthousiast. Want, Sjoerd gaat beleggen. En na een paar maanden trekt hij al een hele belangrijke conclusie: zo ingewikkeld is het allemaal niet. Het is eigenlijk hartstikke eerlijk.

Inderdaad: Iedereen kan beleggen!