De 44-jarige Arjan uit Rotterdam was er nog niet aan toegekomen maar eindelijk had hij even de tijd om zijn post goed door te nemen. Er zat onder andere een enveloppe bij van het pensioenfonds, waar hij een deel van zijn pensioen opbouwde. Dat pensioenfonds was gekoppeld aan zijn eerste werkgever, van vele jaren geleden. Elk jaar ontving hij een keurige update van de waarde-ontwikkelingen.
Onmiddellijk na het openen van de enveloppe fronste Arjan zijn wenkbrauwen want in de eerste regels van de brief werd de boodschap meteen duidelijk.
Het pensioenfonds schreef:
“Wij moeten meer eigen vermogen in kas hebben dan tot nu toe het geval was. Als dat niet hoog genoeg is, dan moeten we daar iets aan doen, zoals bijvoorbeeld het niet of niet helemaal indexeren van de pensioenen met de loonstijging. Of, als het echt niet anders kan, dat we dan de pensioenen moeten verlagen en een tijdelijke premie van 2,5% gaan heffen.”
De achterliggende reden van deze niet-zo-prettige boodschap was overigens ook helder. Elk pensioenfonds in Nederland wordt per 1 juli 2017 geconfronteerd met strengere regels. En dús trekken de pensioenfondsen de teugels aan.
Tja, zo dacht Arjan. “Het is zéér waarschijnlijk dat mensen vaker dit nieuws zullen ontvangen. Maar wat heb ik hier nu zelf aan? Ik dacht toch echt dat ik via mijn eerste werkgever al keurig was gestart met het opbouwen van een pensioenvoorziening voor de toekomst? En, ik zit al he-le-maal niet te wachten op een tijdelijke extra premie van 2,5%.”
Eigen verantwoordelijkheid
Arjan peinsde. Echt veel verstand van dit soort financiële zaken had en heeft hij niet. Maar dat hij een appeltje voor de dorst nodig heeft, was hem wel duidelijk. Bij zijn huidige werkgever wordt niet voor een pensioen gespaard en dus ligt er een grote eigen verantwoordelijkheid bij Arjan zelf.
Arjan realiseert zich dat hij op zoek moet naar een alternatief. “Maar het moet niet al te ingewikkeld zijn,” zo zegt hij tegen Ilse, zijn echtgenote.
Een spaarrekening?
“Hoe mooi zou het zijn als we gewoon elke maand wat geld op een rekening kunnen storten en dat dit bedrag dan kan groeien?” zo mijmert Arjan. “Zoals je vroeger elke maand op een spaarrekening iets stortte.”
Ilse knikte. “Alleen zet een maandelijkse storting op een gewone spaarrekening geen zoden meer de dijk. De rente is overal nagenoeg 0%. Sparen is geen optie meer.”
Beleggen?
Arjan moest zijn vrouw daarin gelijk geven, maar tot een verder gesprek kwam het niet omdat de voordeur open ging en hun puberdochter Lisa thuiskwam. “Nou, nou….” zo zei zij terwijl zij haar schoenen uitschopte. “Jullie kijken wel erg serieus. Is er slecht nieuws?” Arjan en Ilse moeten lachen om Lisa, die altijd recht-voor-zijn-raap is. Ze legden haar kort uit waar ze het net over hadden.
“Maar wat is precies het probleem?” zo zegt Lisa. “Jullie kunnen toch gaan beleggen? Zo ingewikkeld is dat niet. Ik hoor van veel vrienden dat hun ouders dat al doen. Het is tegenwoordig vrij simpel. Iedereen kan beleggen. Je hoeft echt geen duizenden euro’s te hebben om te kunnen starten. Zelfs onze leraar geschiedenis doet het; hij vertelde dat toevallig een paar weken geleden aan de klas.
Arjan en Ilse kijken elkaar aan. “Zou het dan werkelijk zo eenvoudig zijn….?”
Meteen start het tweetal een zoektocht op het internet. Een handige rekentool voor beginnende beleggers is het eerste dat ze tegenkomen…