Wat te doen met zoveel spaargeld? Beleggen misschien?

Dat we als Nederlanders een naam hebben spaarzaam te zijn, is niets nieuws. Maar de mate waarin we nu ook echt de daad bij het woord voegen, loopt bijna de spuigaten uit. Bijna 350 miljard euro staat te verpieteren op spaarrekeningen. Want spaargeld levert immers nauwelijks meer rendement op.

De hoeveelheid spaargeld is hiermee ruim 3 keer zoveel als 20 jaar geleden. Zo’n drie op vier Nederlanders spaart voor specifieke doelen als een vakantie, een nieuwe auto of voor onverwachte tegenvallers. Uit terugkerende onderzoeken blijkt dat ‘we’ niet goed weten wat te doen met het spaargeld. Want ondanks het feit dat we sparen voor de genoemde doelen, geven we het er niet aan uit. De oproep van premier Mark Rutte, om vooral uit te geven, lijkt ook niet te helpen.

De voordelen van indexbeleggen
Hoewel beleggen voor vele Nederlanders niet erg aantrekkelijk lijkt – in de beeldvorming worden er grote risico’s gelopen – kan het toch een serieus alternatief voor de spaarrekening. Het is alleen jammer dat nog steeds vele Nederlanders kennelijk niet op de hoogte zijn van de voordelen van indexbeleggen. Met indexbeleggen wordt eenvoudig en tegen lage kosten een breed gespreide portefeuille opgebouwd. Bovendien heeft de praktijk geleerd dat in 80% van de gevallen indexbeleggen een beter rendement oplevert dan beleggen in actief beheerde fondsen. Daarmee is ook direct het succes van indexbeleggen verklaard.

Start met periodiek beleggen
Net zoals veel Nederlanders geregeld een vast bedrag naar een spaarrekening overmaken, kunt u op deze manier ook inleggen op uw beleggingsrekening. Periodiek beleggen met kleinere bedragen sluit dus goed aan bij de financiële realiteit van veel (beginnende) beleggers. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar als u rustig begint met periodiek beleggen, hoeft u niet direct een grote stap en daarmee een relatief groot risico te nemen. Een ideale manier om vermogen op te bouwen.

Daarbij profiteert u van het gemak en de automatische discipline die periodiek beleggen met zich meebrengt. Beleggen wordt daarbij steeds aantrekkelijker omdat de banken de spaarrente verder verlagen. Laat u goed voorlichten over de verschillen tussen sparen en beleggen!

Er zijn tal van rekentools waarmee u uw doel- en startbedrag (vanaf Euro 1.000,-) kunt invoeren, waar u een aanvullende maandelijkse inleg kunt kiezen en welk risicoprofiel het best bij uw beleggingsdoel past.

Kijk eens geheel vrijblijvend op Dexxi.