Angst en hebzucht

Paniekverkopen is gebruikelijk in neergaande markten, omdat veel beleggers er niet tegen kunnen dat de waarde van hun vermogen daalt en dit vaak extrapoleren naar permanente nachtmerriescenario’s. Ironisch genoeg is dit het soort gedrag dat echte schade berokkent aan beleggers. Ze zijn uitverkocht op een dieptepunt en kopen pas weer nadat het herstel aan de gang is.

Aan de andere kant is er sprake van hebzucht. In dit geval springen beleggers op markten die onlangs beter hebben gepresteerd. Al te vaak betekent dit het kopen van effecten tegen hoge prijzen wanneer de meeste winsten al zijn gemaakt. Denk maar aan de recente opkomst en ondergang van Bitcoin.

De krachten van angst en hebzucht voeden elkaar en vangen menig stockpicker in een cyclus van hoog kopen en laag verkopen.

Accepteer het gemiddelde
Het alternatief voor de gedoemde poging om de markt te verslaan is het gemiddelde marktrendement te accepteren door te indexbeleggen met ETF’s. Dat betekent dat u vasthoudt aan posities tijdens de onvermijdelijke perioden van neergang en vertrouwt dat het weer zal stijgen. Dat kan de durf, het geduld en de discipline van elke belegger testen.

Vooral omdat markten lange tijd kunnen worden gedreven door angst en hebzucht.

Indexbeleggen is een eenvoudige en effectieve strategie die beleggers ervan weerhoudt hun rendement te schaden door markttiming en aandelenselectie. Er is overweldigend bewijs dat een poging om te voorspellen welke effecten beter zullen presteren een verliezende strategie is voor de overgrote meerderheid van de beleggers. Zelfs de meest bekwame fondsbeheerders kunnen dit zelden doen met consistentie op lange termijn.

Wat moet ik kopen?
De beste en slimste beleggers ter wereld bepalen hoeveel kapitaal moet worden toegewezen aan aandelen zoals Apple en Amazon; sectoren zoals technologie en regio’s zoals de VS versus Europa. Het geheel van deze meningen komt tot uiting in de prestaties van de markten, elke dag, en u kunt die prestatie kopen door te beleggen in een wereldwijde portefeuille met indexbeleggingen. Dit is een zeer gediversifieerde, goedkope portefeuille en betekent dat u altijd een positie hebt in de best presterende delen van de wereldeconomie.

De beste manier om met marktonzekerheid om te gaan, is een goede allocatie. Door te beleggen in brede, goedkope ETF’s, kunt u gemakkelijk en goedkoop diversifiëren. Bepaal uw asset-mix door te beleggen in aandelen voor groei op de lange termijn en in obligaties om het risico van paniekverkopen tijdens periodes van volatiliteit te verminderen.

Simpel gezegd, hoe minder risicotolerant u bent, hoe meer obligaties u zou moeten hebben.

Herbalanceer automatisch
Herbalanceren zorgt ervoor dat uw portefeuille gediversifieerd blijft en helpt u laag te kopen en hoog te verkopen. Goed presterende posities kunnen uiteindelijk een groter deel van uw portefeuille in beslag nemen dan de bedoeling is. Stel dat u bijvoorbeeld een allocatie van 10% voor opkomende markten hebt ingesteld, maar na jaren van prachtige rendementen zijn ze nu goed voor 20% van uw portefeuille. Hierdoor wordt uw portefeuille blootgesteld aan een verdubbeling van het risico op opkomende markten en bestaat er een verhoogde kans op een waardedaling.

Het mechanisme betekent ook dat u uw winst terugbrengt naar een minder goed presterende positie, dus zorgt u ervoor dat u laag koopt en hoog verkoopt.

Herbalanceer automatisch, bijvoorbeeld per maand of kwartaal en u heeft het beste hulpmiddel om op het juiste spoor te blijven en beschermt u tegen de vernietigende aandrang van angst en hebzucht.

Start nu met beleggen bij Dexxi
Het zal u niet verbazen dat het bovenstaande de kern van het Dexxi-beleggingsbeleid is; indexbeleggen in de puurste vorm met een automatische maandelijkse herbalancering, zonder extra kosten, tegen een lage all-in fee van 0,8% per jaar.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.