5 redenen waarom indexbeleggen steeds populairder wordt

Noemen we het nu ‘passief beleggen’? Of, is ‘indexbeleggen’ de betere omschrijving? Wat het ook is: de populariteit van deze vorm van beleggen is ongekend gegroeid. Zelfs enkele grote (maar dan ook écht hele grote!) beleggingsorganisaties – zoals pensioenfondsen – hebben recentelijk al aangekondigd dat ze hun focus verschuiven naar het indexbeleggen waardoor ze het zogenoemde ‘actief beleggen’ laten voor wat het is.

Dat is een opvallende ontwikkeling. Tegelijkertijd niet verrassend.

Daarom vindt u in dit blog de 5 belangrijkste redenen waarom (juist!) indexbeleggen feitelijk de meest begrijpelijke manier is om het eigen vermogen te laten groeien.

Bijvoorbeeld bij ons, bij Dexxi.

Echter, voordat we de 5 belangrijkste redenen aanstippen, als eerste nog een korte uitleg van het begrip indexbeleggen:

Indexbeleggen is een eenvoudige manier van beleggen waarbij de belegger de markt volgt in plaats van te willen winnen van de markt. Dus passief beleggen versus actief beleggen.

Juist onder particuliere beleggers is indexbeleggen heel populair geworden omdat men zich niet hoeft te verdiepen in de waarde, het toekomstpotentieel en de kansen en/of bedreigingen van elk individueel aandeel. Kortom, de belegger hoeft niet elke dag het Financieel Dagblad te lezen en tijd te besteden aan alle analyses in de dagelijks gepresenteerde beursgrafieken. Ook hoeft hij zelf geen duiding te geven aan al het economische en financiële nieuws.

Een index kan het beste worden omschreven als het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen. In Nederland is de AEX-index de meest bekende.

Enfin, nu de 5 belangrijkste redenen:

1) Méér rendement

Indexbeleggen levert gemiddeld genomen meer rendement op dan ‘actief beleggen’. Vele onderzoeken hebben dat in de loop der jaren uitgewezen. De reden daarvoor is eigenlijk heel eenvoudig: de kosten die professionele beleggingsorganisaties hebben, zijn bij indexbeleggen structureel lager in vergelijking met de kosten die beleggingsorganisaties maken die elke dag veel analyses moeten maken van wat de aandelenmarkt doet. De particuliere belegger profiteert bij het indexbeleggen van lagere kosten. Daarom meer rendement.

2) Geen stress!       

Deze reden sluit naadloos aan op het eerste argument uit dit lijstje. Een indexbelegging is per definitie een belegging waarbij de ingelegde euro’s goed zijn gespreid. Natuurlijk zijn er binnen een index bedrijven die het even minder goed doen, maar daartegenover staan andere bedrijven die het wel goed doen, waardoor tegenvallers en meevallers elkaar over het algemeen goed in evenwicht houden. Het is dus een relatief veilige manier om te beleggen. Geen stress!

3) Al vanaf 100 euro inleg

Dit is misschien wel de belangrijkste reden voor de beginnende belegger: men kan starten met een laag instapbedrag. Men hoeft dus niet duizenden euro’s bij het begin opzij te zetten. Sterker: het minimale startbedrag bij de inleg is 100 euro! Beleggen wordt daarmee zéér toegankelijk. Dat is een goede zaak want ‘gewoon sparen’ op een reguliere spaarrekening zet sowieso geen zoden meer aan de dijk!

4) Supertransparant dashboard

Als u bij Dexxi (bij ons dus!) start met indexbeleggen, dan ontdekt u dat we een supertransparant en overzichtelijk dashboard hebben waarop u direct – in één oogopslag – kunt zien hoe het er met uw vermogen voorstaat. Eenvoudige grafieken met heldere lijnen. Hoe makkelijk kunnen we het nog maken?

5) We sturen één keer per jaar een nadenk-alert

Eerlijk is eerlijk: ook aan indexbeleggen is altijd enig risico verbonden. Het is een van de redenen waarom u één keer per jaar van ons een bericht ontvangt, waarbij we toetsen of het beleggingsprofiel – dat u bij de start zélf koos – nog steeds van toepassing is voor u.

Want, misschien wilt u dat risicoprofiel wel wijzigen: bijvoorbeeld van ‘zéér offensief’ naar ‘offensief’. Kortom, een fijne nadenkprikkel dus! U bent immers de baas!

Een kant-en-klare duurzame oplossing
Bij Dexxi maken we beleggen toegankelijk en bieden een kant-en-klare duurzame oplossing vanuit een persoonlijk beleggingsplan gebaseerd op uw doelen, financiële situatie en risico dat u acceptabel vindt.

Een kant-en-klare oplossing: duurzaam, goed gespreid, lage kosten en in een paar eenvoudige stappen online beleggen.

Dus, zegt u het maar: kiest u voor het gemak van passief indexbeleggen of voor de onrust van actief beleggen?

Maak geheel vrijblijvend een persoonlijk beleggingsplan.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.