Lijfrente overboeken of uitkeren
(hoe u maximaal profiteert)

Wat we u over lijfrente gaan vertellen:

 • Hoe u zonder hoofdpijn en met een gerust hart kan overstappen
 • Wat u kunt doen om de kosten van uw lijfrente te verlagen
 • Hoe u uw lijfrente uitkering uit kan stellen en meer rendement kan behalen
 • Welke mogelijkheden u op dit moment heeft
Maak zelf uw berekening!

Het alternatief voor oude lijfrente-en woekerpolissen

Lijfrente was een markt die jarenlang werd gemonopoliseerd door verzekeraars. Daar kwam in 2008 een eind aan. Vanaf dat jaar mogen ook banken en beleggingsinstellingen (zoals Dexxi) bancaire lijfrenteproducten aanbieden.

Heeft u in een ver verleden al een lijfrenteverzekering afgesloten? De kans is groot dat uw huidige lijfrentepolis valt onder de veelbesproken ‘woekerpolissen’: verzekeringen met hoge kosten. Verzekeraars hebben ons maar liefst 7 miljoen woekerpolissen verkocht. Grote kans dus dat u er ook één heeft.

Niets meer aan te doen? Zeker wel! Overstappen is minder ingewikkeld dan u denkt.

Waarom zou u dat doen? Omdat onze kosten laag zijn. En daardoor heeft u later heel wat meer kapitaal.

Let op: Dexxi Lijfrente is nieuw regime (bekijk hier de kenmerken)

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Een lijfrenterekening openen bij Dexxi

 • 1

  Rekening openen

  Druk op de knop hieronder.

 • 2

  Gegevens invoeren

  Vul uw persoonlijke gegevens in en verstuur uw aanvraag.

 • 3

  Aanvraag bekijken

  Wij bekijken uw aanvraag en contacteren u voor eventuele aanvullende gegevens. Dit duurt doorgaans 1 tot 2 werkdagen. Zodra wij alle benodigde gegevens in ons bezit hebben, keuren wij uw aanvraag goed.

 • 4

  Overboeken

  Samen zorgen wij dat uw lijfrentekapitaal wordt overgeboekt naar Dexxi.

 • 5

  Beheer

  Wij nemen uw lijfrente in beheer tegen lage kosten.

Gemakkelijk openen

Een lijfrenterekening aanvragen is heel eenvoudig. Aan de hand van de online vragenlijst, bepalen wij samen het voor u meest geschikte beleggingsprofiel. Vervolgens ontvangt u per e-mail de openingsdocumentatie die u digitaal kunt ondertekenen.

Na maximaal 5 werkdagen ontvangt u uw persoonlijke IBAN-rekeningnummer. Dexxi opent voor u een beleggingsrekening bij Saxo Bank. De beleggingsrekening op uw naam wordt bij deze bank aangehouden. Dexxi beheert deze beleggingsrekening.

Belastingvoordeel

Als u uw lijfrente uitstelt via Dexxi, dan hoeft u (voorlopig) geen inkomstenbelasting en vermogensbelasting te betalen.

Meer rendement

Door de lijfrente onder te brengen bij Dexxi, kan uw kapitaal verder groeien waardoor u een hoger eindbedrag overhoudt.

Lagere kosten

De kosten bij Dexxi zijn doorgaans flink lager dan een lijfrenteverzekering. Zeker als u een woekerpolis heeft.

Al 4.000 klanten gingen u voor

88% van de klanten beveelt ons aan

72% stort periodiek bij

De 5 mogelijkheden voor uw lijfrente:

Optie 1: U boekt de lijfrente over.

Heeft u een polis bij een andere verzekeraar of bank? Dan kunt u deze heel gemakkelijk laten overboeken naar Dexxi. Waarom zou u dat doen? Omdat onze kosten laag zijn. En daardoor heeft u later heel wat meer kapitaal.

Optie 2: U laat de lijfrente doorgroeien terwijl u nog geen AOW ontvangt.

Wanneer uw lijfrente de einddatum nadert voordat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, dan is doorgroeien doorgaans de beste optie. Mits u het geldbedrag niet direct nodig heeft natuurlijk.

De reden is simpel. Na uw AOW-leeftijd zijn de belastingtarieven lager. De lijfrente uitkeren na uw AOW-leeftijd levert dus netto meer geld op. Ook kan uw lijfrente nog doorgroeien. Waardoor u aan het einde van de rit mogelijk een hoger kapitaal overhoudt.

Lees hier meer over de belastingregels omtrent lijfrente.

Optie 3: U laat de lijfrente doorgroeien terwijl u al AOW ontvangt.

Het feit dat u al AOW ontvangt, verplicht u niet om uw lijfrente al te laten uitkeren. U mag uw lijfrentekapitaal namelijk laten doorgroeien tot maximaal 5 jaar na uw AOW-gerechtigde leeftijd. De einddatum mag uiterlijk 31 december zijn, vijf jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Bereikt u in 2020 de AOW-leeftijd? De einddatum mag uiterlijk 31 december 2025 zijn.

U laat uw lijfrente nog doorgroeien, waardoor u aan het einde van de rit mogelijk een hoger kapitaal overhoudt.

Optie 4: U laat de lijfrente uitkeren terwijl u nog geen AOW ontvangt.

Uw lijfrente komt vrij maar wat nu? In sommige gevallen kunt u er voor kiezen om uw lijfrente (gedeeltelijk) te laten uitkeren voordat u uw AOW-leeftijd heeft bereikt. Aangezien in het verleden de spelregels omtrent lijfrente een aantal keer zijn veranderd, verschillen de mogelijkheden per persoon en per polis. Wij raden u aan om u goed te laten informeren en deze informatie mee te nemen in uw beslissing.

– U heeft voor het laatst premie betaald voor 1-1-2014. In dat geval kunt u de lijfrente laten uitkeren vanaf 65 jaar.
– U heeft voor het laatst premie betaald voor 1-1-2006. In dat geval mag u de volledige waarde gebruiken ter overbrugging.
– U heeft uw polis afgesloten voor 1-1-1992. Dan heeft u waarschijnlijk een oud-regime lijfrentepolis. Deze kunt u laten uitkeren wanneer u maar wilt.

Let op: Vergeet niet om bij uw overwegingen rekening te houden met de lagere belastingtarieven voor AOW’ers!

Optie 5: U laat de lijfrente uitkeren terwijl u al AOW ontvangt.

Uw lijfrente komt binnenkort vrij dus u kunt ervoor kiezen om uw lijfrente te laten uitkeren. Maar de rente staat nu historisch laag. Hierdoor krijgt u nu weinig inkomen voor uw opgebouwde kapitaal. Ofwel het aankopen van een lijfrente-uitkering is momenteel duur. Denkt u dat de rente binnen nu en een paar jaar weer gaat stijgen? Stel de uitkering dan nog even uit.

58 jaar

Joris

Joris heeft in de loop van de jaren meerdere lijfrentes afgesloten bij verschillende verzekeraars. De lijfrentes liepen niet allemaal op hetzelfde moment af. Maar beetje bij beetje heeft hij alles samengevoegd. Het samenvoegen was geen enkel probleem. Het samenvoegen was niet alleen makkelijker maar het was ook een stuk voordeliger.

Joris heeft het geldbedrag niet direct nodig, dus blijft hij opbouwen tot ver na zijn AOW-leeftijd.

Ook zijn ‘gewone’ beleggingsrekening heeft hij ondergebracht bij Dexxi. Zo heeft hij alles lekker overzichtelijk onder één dak.

65 jaar

Rob

Rob kreeg bericht van de verzekeraar dat zijn lijfrente afloopt (expireert). Bij dat bericht zat ook meteen een offerte van de verzekeraar. Hierdoor kon hij zien welk bedrag hij per maand zou krijgen, gedurende welke periode. Maar helaas viel de uitkering best een beetje tegen.

Hij heeft toen meerdere offertes aangevraagd. Maar kwam er toen snel achter, dat het aankopen van een lijfrente-uitkering nu eigenlijk heel duur is. Dit komt voornamelijk door de lage rentestand.

Uiteindelijk heeft Rob besloten het lijfrentekapitaal nog de maximale 5 jaar na zijn AOW-leeftijd te laten doorgroeien.

63 jaar

Anneke

Anneke heeft een woekerpolis in de jaren negentig afgesloten. De verzekeraar hield er heel veel kosten op in. Hierdoor was het rendement veel lager dan bij aanvang werd beweerd. Via een compensatieregeling werd een deel van de hoge kosten vergoed. Maar ondanks de regeling stond het besluit van Anneke vast. Zij wilde weg. Dus verzocht Anneke de verzekeraar om de waarde van de polis en de compensatie over te maken naar Dexxi.

Anneke is erg blij met haar keuze voor Dexxi. Vooral de transparantie en lage kosten vindt ze erg fijn. Al met al is ze meer dan overtuigd dat ze de juiste beslissing heeft genomen.

Wat zijn de kosten?

Lijfrentebeleggen bij Dexxi is mogelijk vanaf €100. Bij Dexxi betaalt u een all-in tarief van 0,8% per jaar tot een bedrag van € 250.000. Boven € 250.000 tot € 500.000 is het all-in tarief 0,6% per jaar en vanaf € 500.000 is het all-in tarief 0,4% per jaar.

Dexxi berekent geen extra kosten. Dus geen aanvullende kosten voor het openen en aanhouden van uw rekening en het uitvoeren van transacties.

Inleggen doet u wanneer u dat wilt. U bent dus niets verplicht. Het bijstorten op uw lijfrenterekening is helemaal gratis.

U betaalt éénmalig €25 afsluitkosten. Dit zijn de wettelijk verplichte kosten om uw product administratief in orde te maken. Opent u de rekening via uw financieel adviseur? Dan betaalt u géén afsluitkosten.

Wat weet u van lijfrentebeleggen?

Doe de quiz

6 redenen om met uw lijfrente naar Dexxi over te stappen:

 • Flexibele inleg - Inleggen kunt u doen wanneer u dat wilt met een bedrag naar eigen keuze. Het is geen verplichting.
 • Laag all-in tarief - Slechts 0,4% tot 0,8% per jaar over uw vermogen (zonder verborgen kosten).
 • Startbedrag €100 - U kunt gemakkelijk en laagdrempelig kennismaken.
 • Beleggen met gemak - Het beleggen wordt 100% uit handen genomen.
 • Duidelijk inzicht - 24/7 inzicht in de progressie van uw investeringen.
 • 88% van de klanten beveelt ons aan en 72% stort periodiek bij.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de risico’s?

  Natuurlijk zijn er risico’s: het blijft tenslotte beleggen. Beleggingen waarbij er kansen zijn op een hoger rendement, brengen meestal ook een groter risico met zich mee. En wilt u minder risico, dan is het rendement vaak lager. Maar welke keuzes u ook maakt, beleggen en risico gaan hand in hand. Uw inleg kan dus minder waard worden en er kunnen jaren zijn dat u verlies lijdt.

 • Waarin wordt mijn geld precies belegd als ik voor beleggen kies?

  Dexxi belegt uw vermogen volledig in ETF’s (indextrackers). Uw portefeuille wordt samengesteld op basis van uw doelstellingen die u zelf bepaald heeft.

  Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat een bepaalde index volgt. De prestatie van een index wordt door een ETF zo goed mogelijk gevolgd. Indexbeleggingen in de vorm van ETF’s kunnen aandelen-, obligatie-, vastgoed- en grondstoffenindexen volgen.

  Indexbeleggen in de vorm van ETF’s kent een groot aantal voordelen ten opzichte van beleggen in andere beleggingsinstrumenten als aandelen, obligaties en (index-) beleggingsfondsen. De belangrijkste voordelen zijn, de automatische spreiding, de transparantie, de verhandelbaarheid en de kosten.

  Indirecte kosten voor de ETF’s in uw beleggingsportefeuille bedragen afhankelijk van het beleggingsprofiel tussen 0,17% en 0,22% per jaar en komen ten laste van uw beleggingsresultaat. Deze ‘lopende kosten’ zitten al in de koers van de ETF’s. Deze kosten hoeft u dus niet apart te betalen. Bekijk de ETF’s die Dexxi gebruikt.

 • Zit ik ergens aan vast?

  Stoppen bij Dexxi kan iedere werkdag (handelsdagen), en kost niks extra.

  Het overboeken van het saldo op de Pensioenrekening naar een andere aanbieder kost éénmalig €200 incl btw aan administratiekosten.

 • Staat mijn vermogen veilig?

  Dexxi is onafhankelijk!

  Wij openen op uw naam een rekening bij Saxo Bank. En net zoals alle Nederlandse banken staat Saxo Bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank en vallen liquiditeiten op uw rekening onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het geld op uw rekening wordt gegarandeerd tot €100.000 per persoon. Aangekochte effecten staan op uw eigen naam en worden – separaat van de balans van Saxo Bank – bewaard bij een apart bewaarbedrijf.

  Dexxi is een handelsnaam van de Indexus Groep BV. Indexus Groep BV is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Dutch Securities Institute (DSI) en Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).

 • Heeft het op mijn leeftijd nog zin om te beleggen voor mijn pensioen?

  Het is wel degelijk zinvol om te gaan beleggen ook al bent u de 60 gepasseerd. Want als we zeggen: iedereen kan beleggen. Dan geldt dit dus ook voor u! Ze zeggen wel eens: 60 is het nieuwe 50. Wij zijn er van overtuigd dat dit nog steeds verstandig is. Wij vinden dat iedereen met een beleggingshorizon van meer dan 3 jaar moet overwegen om te gaan beleggen. Dit kan overigens ook vaak nog op een fiscaal vriendelijke manier!

 • Wat gebeurt er bij overlijden?

  Het grote voordeel van een pensioen- of lijfrenterekening is dat er nooit sprake is van vermogensverlies bij overlijden, het geld gaat 100% naar uw erfgenamen. Zij kunnen kiezen: van het geld een uitkering aankopen of de rekening afkopen. Hier gelden een aantal regels, afhankelijk van het saldo op de rekening en de situatie van de erfgenamen. Bij een overlijden helpen wij in de afwikkeling uiteraard waar mogelijk.

 • Mijn lijfrente komt vrij, wat nu?

  Kort samengevat heeft u 3 opties voor uw vrijkomende lijfrente:

  • Uw lijfrente te laten uitkeren/uitbetalen.
  • Uw geld op een rekening te laten staan (lijfrente uitstellen)
  • Uw lijfrente door te laten groeien door lijfrente beleggen

  Wij adviseren u graag over de beste keuze voor uw situatie.