Zo voorkomt u een pensioengat
(voor het te laat is)

Pensioenbeleggen is belangrijk wanneer:

 • U denkt een pensioengat te moeten overbruggen
 • U graag eerder wilt stoppen met werken
 • U geen inlegverplichting wilt hebben
 • U al een aanvullend pensioen heeft maar overweegt over te stappen
 • U niet wil inleveren op uw levensstandaard na de pensioenleeftijd
Bereken hoe u uw pensioentekort oplost!

Heeft u een pensioengat?

Er zijn niet zoveel mensen met een ongeschonden pensioenopbouw. Zaken die een pensioengat veroorzaken zijn onder meer deeltijdwerk, eerder stoppen met werken, tijdelijk stoppen met werken, veelvuldig van baan veranderen en echtscheiding.

Maar ook door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Als u arbeidsongeschikt wordt loopt uw pensioenopbouw soms door, maar dat is nooit volledig. Wordt u werkloos, dan stopt uw pensioenopbouw helemaal. De verhoging van de AOW-leeftijd veroorzaakt ook vaak een pensioengat.

Daarnaast kan een pensioengat ontstaan als uw pensioenfonds besluit de pensioenen te korten. Dat is voor het eerst gebeurd in 2013. Ook het achterwege blijven van indexatie veroorzaakt in feite een pensioengat.

U kunt uw pensioentekort verkleinen door langer door te werken en/of door nu al te beginnen met extra pensioenopbouw. Wees er op tijd bij want als u te lang wacht kunt u een pensioengat niet meer repareren.

Makkelijk overzetten
Ook een bestaande lijfrentepolis, pensioenrekening of bankspaarrekening is makkelijk en snel over te zetten naar uw Dexxi pensioenrekening.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag ons eBook aan

5 redenen om individueel pensioen op te bouwen

eBook Uw Individueel Pensioen

Een pensioenrekening openen bij Dexxi

 • 1

  Rekening openen

  Druk op de knop hieronder

 • 2

  Gegevens invoeren

  Vul uw persoonlijke gegevens in en verstuur de aanvraag.

 • 3

  Aanvraag bekijken

  Wij bekijken uw aanvraag en contacteren u voor eventuele aanvullende gegevens (doorgaans 1 tot 2 werkdagen).

 • 4

  Aanvraag goedkeuren

  Zodra alle benodigde gegevens in goede orde zijn ontvangen wordt uw aanvraag goedgekeurd.

 • 5

  Geld overmaken

  Het enige wat u hoeft te doen, is geld overmaken wanneer u dat wenst. De rest regelt Dexxi!

Benut uw fiscale ruimte

De Belastingdienst helpt een handje mee!

Hoe werkt het?

Gemakkelijk openen

Een pensioenrekening aanvragen is heel eenvoudig. Aan de hand van de online vragenlijst bepalen wij samen het voor u meest geschikte beleggingsprofiel, waarna u per e-mail de openingsdocumentatie ontvangt die u digitaal kunt ondertekenen.

Na maximaal 5 werkdagen ontvangt u uw persoonlijke IBAN-rekeningnummer. Dexxi opent voor u een beleggingsrekening bij Saxo Bank. De beleggingsrekening op uw naam wordt bij deze bank aangehouden. Dexxi beheert deze beleggingsrekening.

Pensioen aanvullen

Nadat u gestopt bent met werken, heeft u de tijd om te genieten van het leven. Dan is het prettig om over voldoende financiële middelen te beschikken.

Grip op uw pensioen

U hebt 100% zeggenschap over uw kapitaal. U belegt bij Dexxi op eigen naam, dit pensioen voor later blijft dus altijd van u.

Belastingvoordeel

Als u geld belegt voor uw pensioen, dan mag u dat bedrag geheel of gedeeltelijk aftrekken van het belastbaar inkomen.

Meer dan 5.000 klanten gingen u voor

92% van de klanten beveelt ons aan

72% stort periodiek bij

Hoe werkt het?

Ten opzichte van regulier beleggen heeft pensioenbeleggen één groot voordeel: u kunt uw inleg aftrekken van het belastbaar inkomen, uiteraard binnen uw fiscale ruimte. Hiermee ontvangt u in feite een belastingkorting met als voorwaarde dat de belastingkorting geïnvesteerd wordt via een speciale pensioenrekening.

Uw inleg betaalt u dus uit uw bruto inkomen en u betaalt geen rendementsheffing in Box 3 over het opgebouwde vermogen. Zo profiteert u maximaal van de fiscale voordelen!

Bouwt u ergens anders al een aanvullend pensioen op maar overweegt u om over te stappen naar Dexxi? Ook dat kan heel gemakkelijk!

57 jaar

Ingrid

Ingrid bereikt over 8 jaar haar pensioengerechtigde leeftijd en heeft een flink pensioengat. Haar kleinkinderen zijn dan 11 en 14 waar ze graag leuke dingen mee doet. Om deze leuke dingen te kunnen blijven doen heeft ze een extra potje geld nodig.

Ze start haar pensioenbelegging met een eenmalige inleg van €10.000 en stort maandelijks €250 bij. Na 8 jaar beleggen heeft Ingrid een kapitaal van €47.500 opgebouwd om leuke dingen te kunnen doen met haar kleinkinderen.

54 jaar

Frans

Frans is 54 en wil het liefst een jaar eerder met pensioen. Hij kiest ervoor om offensief te beleggen bij Dexxi met een startkapitaal van €5.000. Maandelijks legt hij nog €200 bij.

Na 12 jaar pensioenbeleggen heeft Frans ongeveer 53.000 opgebouwd. Hierdoor zou Frans al eerder van zijn pensioen kunnen genieten en kan hij de dingen doen waar hij voorheen geen tijd voor had.

49 jaar

Jan

Jan, ZZP-er, heeft heel goed verdiend en betaalt daardoor tot 52% inkomstenbelasting. Doordat Jan geen ander pensioen opbouwt kan hij dit jaar de maximale jaarruimte van €12.362 gebruiken. Vorig jaar heeft hij niet zijn gehele jaarruimte gebruikt, waardoor hij ook nog €5.000 reserveringsruimte heeft.

Hij besluit dit jaar €15.000 op de zijn pensioenrekening te storten en krijgt hierover €7.800 terug van de belasting. Daarnaast bespaart Jan nog eens extra omdat de pensioenrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing (Box 3).

Wat zijn de kosten?

Pensioenbeleggen bij Dexxi is mogelijk vanaf €100. Bij Dexxi betaalt u een all-in tarief van 0,8% per jaar tot een bedrag van € 250.000. Boven € 250.000 tot € 500.000 is het all-in tarief 0,6% per jaar en vanaf € 500.000 is het all-in tarief 0,4% per jaar.

Dexxi berekent geen extra kosten. Dus geen aanvullende kosten voor het openen en aanhouden van uw rekening en het uitvoeren van transacties.

Inleggen doet u wanneer u dat wil. U bent dus niets verplicht. Het bijstorten op uw beleggingsrekening is helemaal gratis.

U betaalt éénmalig €25 afsluitkosten. Dit zijn de wettelijk verplichte kosten om uw product administratief in orde te maken. Opent u de rekening via uw financieel adviseur? Dan betaalt u géén afsluitkosten.

Wat weet u al over pensioenbeleggen?

Doe de quiz

6 redenen om te beginnen met pensioenbeleggen bij Dexxi:

 • Flexibele inleg - Inleggen kunt u doen wanneer u dat wilt met een bedrag naar eigen keuze. Het is dus geen verplichting.
 • Laag all-in tarief - Slechts 0,4% tot 0,8% per jaar over uw vermogen (zonder verborgen kosten).
 • Startbedrag €100 - U kunt gemakkelijk en laagdrempelig kennismaken.
 • Beleggen met gemak - Het beleggen wordt 100% uit handen genomen.
 • Duidelijk inzicht - 24/7 inzicht in de progressie van uw investeringen.
 • 88% van de klanten beveelt ons aan en 72% stort periodiek bij.

Veelgestelde vragen

 • Voor wie?

  U wilt kapitaal opbouwen voor een aanvulling op uw pensioen en wilt beleggen op een geblokkeerde lijfrenterekening. Tijdens de looptijd kunt u niet vrij beschikken over dit geld. U betaalt inkomstenbelasting, heeft een pensioentekort en kunt uw jaarruimte en/of reserveringsruimte gebruiken voor belastingaftrek binnen de fiscale grenzen. Of u heeft een bankspaarrekening, (vrijvallende) lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening, fiscale oudedagsreserve (FOR) opgebouwd, stakingswinst of Gouden Handdruk en u wilt de waarde overboeken.

 • Wat zijn de risico’s?

  Natuurlijk zijn er risico’s: het blijft tenslotte beleggen. Beleggingen waarbij er kansen zijn op een hoger rendement, brengen meestal ook een groter risico met zich mee. En wilt u minder risico, dan is het rendement vaak lager. Maar welke keuzes u ook maakt, beleggen en risico gaan hand in hand. Uw inleg kan dus minder waard worden en er kunnen jaren zijn dat u verlies lijdt.

 • Waarin wordt mijn geld precies belegd als ik voor beleggen kies?

  Dexxi belegt uw vermogen volledig in ETF’s (indextrackers). Uw portefeuille wordt samengesteld op basis van uw doelstellingen die u zelf bepaald heeft.

  Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat een bepaalde index volgt. De prestatie van een index wordt door een ETF zo goed mogelijk gevolgd. Indexbeleggingen in de vorm van ETF’s kunnen aandelen-, obligatie-, vastgoed- en grondstoffenindexen volgen.

  Indexbeleggen in de vorm van ETF’s kent een groot aantal voordelen ten opzichte van beleggen in andere beleggingsinstrumenten als aandelen, obligaties en (index-) beleggingsfondsen. De belangrijkste voordelen zijn, de automatische spreiding, de transparantie, de verhandelbaarheid en de kosten.

  Indirecte kosten voor de ETF’s in uw beleggingsportefeuille bedragen afhankelijk van het beleggingsprofiel tussen 0,17% en 0,22% per jaar en komen ten laste van uw beleggingsresultaat. Deze ‘lopende kosten’ zitten al in de koers van de ETF’s. Deze kosten hoeft u dus niet apart te betalen. Bekijk de ETF’s die Dexxi gebruikt.

 • Zit ik ergens aan vast?

  Stoppen bij Dexxi kan iedere werkdag (handelsdagen), en kost niks extra.

  Het overboeken van het saldo op de Pensioenrekening naar een andere aanbieder kost éénmalig €200 incl btw aan administratiekosten.

 • Staat mijn vermogen veilig?

  Dexxi is onafhankelijk!

  Wij openen op uw naam een rekening bij Saxo Bank. En net zoals alle Nederlandse banken staat Saxo Bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank en vallen liquiditeiten op uw rekening onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het geld op uw rekening wordt gegarandeerd tot €100.000 per persoon. Aangekochte effecten staan op uw eigen naam en worden – separaat van de balans van Saxo Bank – bewaard bij een apart bewaarbedrijf.

  Dexxi is een handelsnaam van de Indexus Groep BV. Indexus Groep BV is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Dutch Securities Institute (DSI) en Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).

 • Heeft het op mijn leeftijd nog zin om te beleggen voor mijn pensioen?

  Het is wel degelijk zinvol om te gaan beleggen ook al bent u de 60 gepasseerd. Want als we zeggen: iedereen kan beleggen. Dan geldt dit dus ook voor u! Ze zeggen wel eens: 60 is het nieuwe 50. Wij zijn er van overtuigd dat dit nog steeds verstandig is. Wij vinden dat iedereen met een beleggingshorizon van meer dan 3 jaar moet overwegen om te gaan beleggen. Dit kan overigens ook vaak nog op een fiscaal vriendelijke manier!

 • Mijn werkgever zorgt voor mijn pensioen. Waarom zou ik dan extra investeren?

  Er zijn niet zoveel mensen met een ongeschonden pensioenopbouw. Zaken die een pensioengat veroorzaken zijn onder meer deeltijdwerk, eerder stoppen met werken, tijdelijk stoppen met werken, veelvuldig van baan veranderen en echtscheiding. Ook buiten uw schuld kan er een pensioengat ontstaan. Bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

  Maar als u een goede pensioenregeling bij uw werkgever heeft en nauwelijks een pensioengat dan is de pensioenrekening voor u dus niet de juiste oplossing.  Als u extra geld opzij wil zetten dan kan dat beter op een gewone beleggingsrekening. U profiteert dan niet van de fiscale voordelen, maar uw opgebouwde vermogen is wel vrij beschikbaar.

 • Wat gebeurt er bij overlijden?

  Het grote voordeel van een pensioen- of lijfrenterekening is dat er nooit sprake is van vermogensverlies bij overlijden, het geld gaat 100% naar uw erfgenamen. Zij kunnen kiezen: van het geld een uitkering aankopen of de rekening afkopen. Hier gelden een aantal regels, afhankelijk van het saldo op de rekening en de situatie van de erfgenamen. Bij een overlijden helpen wij in de afwikkeling uiteraard waar mogelijk.