Hoe u pensioen opbouwt met pensioen beleggen
(de belastingdienst helpt mee)

Pensioen beleggen via Dexxi is vooral interessant voor:

 • Mensen die al pensioen beleggen maar een voordeliger tarief willen
 • ZZP’ers, freelancers, DGA's en ondernemers
 • Iedereen zonder werkgeverspensioen die wel pensioen wil opbouwen
 • Het overbruggen van een pensioengat
 • Eerder willen stoppen met werken
 • U geen inlegverplichting wilt hebben
Maak hier uw pensioenberekening!

Hoe werkt pensioen beleggen precies?

Pensioen beleggen is vooral interessant omdat u de inleg mag aftrekken van uw belastbaar inkomen (het totaalbedrag waar u jaarlijks belasting over betaalt). Uiteraard binnen uw fiscale ruimte. U krijgt in feite een belastingkorting, op voorwaarde dat u dat geldbedrag investeert via een speciale pensioenrekening. Zie hier de spelregels omtrent pensioen beleggen van de belastingdienst.

Zo profiteer u maximaal van de fiscale voordelen!
Uw inleg voor aanvullend pensioen betaalt u dus uit uw bruto inkomen. U betaalt geen rendementsheffing in Box 3 over het opgebouwde vermogen. Zo kunt u op een fiscaal vriendelijke manier pensioen opbouwen en uiteindelijk genieten van riant aanvullend pensioen. Helemaal in vergelijking met regulier beleggen.

Makkelijk overzetten
Ook een bestaande lijfrentepolis, pensioenrekening of bankspaarrekening is makkelijk en snel over te zetten naar uw Dexxi pensioenrekening.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag ons eBook aan

5 redenen om individueel pensioen op te bouwen

eBook Uw Individueel Pensioen

Een pensioenrekening openen bij Dexxi

 • 1

  Rekening openen

  Druk op de knop hieronder

 • 2

  Gegevens invoeren

  Vul uw persoonlijke gegevens in en verstuur uw aanvraag.

 • 3

  Aanvraag bekijken

  Wij bekijken uw aanvraag en contacteren u voor eventuele aanvullende gegevens. Dit duurt doorgaans 1 tot 2 werkdagen

 • 4

  Aanvraag goedkeuren

  Zodra wij alle benodigde gegevens in ons bezit hebben keuren wij uw aanvraag goed en kunt u digitaal ondertekenen met een SMS code.

 • 5

  Geld overmaken

  Het enige wat u hoeft te doen, is geld overmaken wanneer u dat zelf wilt. Wij regelen de rest.

Benut uw fiscale ruimte

De Belastingdienst helpt een handje mee!

Hoe werkt het?

Beginnen met pensioen opbouwen?

Een pensioenrekening aanvragen is heel eenvoudig. Aan de hand van de online vragenlijst bepalen wij samen het voor u meest geschikte beleggingsprofiel, waarna u per e-mail de openingsdocumentatie ontvangt die u digitaal kunt ondertekenen.

Na maximaal 5 werkdagen ontvangt u uw persoonlijke IBAN-rekeningnummer. Dexxi opent voor u een beleggingsrekening bij Saxo Bank. De beleggingsrekening op uw naam wordt bij deze bank aangehouden. Dexxi beheert deze beleggingsrekening.

Lekker leven

Nadat u gestopt bent met werken, heeft u de tijd om te genieten van het leven. Op tijd beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen is wel een must. Vermogen groeit namelijk met de jaren.

Grip op uw pensioen

U heeft 100% zeggenschap over uw kapitaal. U belegt op eigen naam, dit pensioen voor later blijft dus altijd van u.

Belastingvoordeel

Als u geld belegt in uw pensioen, dan mag u dat bedrag geheel of gedeeltelijk aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Meer dan 5.000 klanten gingen u voor

92% van de klanten beveelt ons aan

72% stort periodiek bij

Rekenvoorbeeld:

Als u per jaar €5.000 zou beleggen in uw aanvullend pensioen, dan krijgt u (afhankelijk van uw jaarinkomen) €1.800 tot €2.475 investeringsruimte per jaar cadeau. Een geldsom die u anders direct naar de Belastingdienst had moeten overmaken.

Ik hoor u denken: “dat is wel een dure grap”. Maar als u het doorrekent, betaalt het zichzelf dubbel en dwars terug.

Pensioen beleggen wordt ineens interessant als u rekent met een jaarlijks rendement van gemiddeld 7%, over een bedrag van €5.000. Als u dat met een looptijd van 30 jaar doortrekt, dan praten we opeens over €13.702 tot €19.791 extra pensioenkapitaal wat u anders was misgelopen. Daar kunt u tijdens uw pensioen aardig wat extraatjes van doen. En het goede nieuws is dat u dit trucje ieder jaar kunt herhalen.

Met het opgebouwde geldbedrag moet u te zijner tijd een direct ingaande lijfrente aankopen, waarmee uw aanvullende pensioen periodiek wordt uitgekeerd. Tegen de tijd dat u de lijfrente-uitkeringen ontvangt, werkt u waarschijnlijk niet of minder. Hierdoor is de kans groot is dat u dan in een gunstiger belastingschaal valt.

Aanvullend pensioen opbouwen door middel van pensioen beleggen is financieel gezien erg interessant. We raden daarom aan hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Dit om het vermogen zo veel mogelijk tijd te geven om te groeien.

Wilt een persoonlijk rekenvoorbeeld? Dat kan! Klik op de blauwe tekst om uw eigen aanvullend pensioen plan te maken.

28 jaar

Freddy

Freddy heeft sinds kort een vaste baan, maar zijn werkgever heeft geen pensioenregeling. Hij heeft uitgerekend dat hij van zijn salaris van €35.000, nu €150 per maand opzij kan zetten voor zijn pensioen. Over zijn huidige inkomen betaalt hij circa 40% belasting.

Freddy heeft op de website van de belastingdienst berekend dat zijn jaarruimte €3.000 is en hij dus maximaal kan profiteren van zijn belastingvoordeel. Hij krijgt van de belasting via zijn voorlopige aanslag elke maand circa €60 terug van zijn gestorte €150.

57 jaar

Ingrid

Ingrid bereikt over 8 jaar haar pensioengerechtigde leeftijd en heeft een flink pensioengat. Haar kleinkinderen zijn dan 11 en 14 waar ze graag leuke dingen mee doet. Om deze leuke dingen te kunnen blijven doen heeft ze een extra potje geld nodig.

Ze start haar pensioenbelegging met een eenmalige inleg van €10.000 en stort maandelijks €250 bij. Na 8 jaar beleggen heeft Ingrid een kapitaal van €47.500 opgebouwd om leuke dingen te kunnen doen met haar kleinkinderen.

49 jaar

Jan

Jan, ZZP-er, heeft heel goed verdiend en betaalt daardoor tot 52% inkomstenbelasting. Doordat Jan geen ander pensioen opbouwt kan hij dit jaar de maximale jaarruimte van €12.362 gebruiken. Vorig jaar heeft hij niet zijn gehele jaarruimte gebruikt, waardoor hij ook nog €5.000 reserveringsruimte heeft.

Hij besluit dit jaar €15.000 op de zijn pensioenrekening te storten en krijgt hierover €7.800 terug van de belasting. Daarnaast bespaart Jan nog eens extra omdat de pensioenrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing (Box 3).

Wat zijn de kosten?

Pensioenbeleggen bij Dexxi is mogelijk vanaf €100. Bij Dexxi betaalt u een all-in tarief van 0,8% per jaar tot een bedrag van € 250.000. Boven € 250.000 tot € 500.000 is het all-in tarief 0,6% per jaar en vanaf € 500.000 is het all-in tarief 0,4% per jaar.

Dexxi berekent geen extra kosten. Dus geen aanvullende kosten voor het openen en aanhouden van uw rekening en het uitvoeren van transacties.

Inleggen doet u wanneer u dat wilt. U bent dus niets verplicht. Het bijstorten op uw pensioenrekening is helemaal gratis.

U betaalt éénmalig €25 afsluitkosten. Dit zijn de wettelijk verplichte kosten om uw product administratief in orde te maken. Opent u de rekening via uw financieel adviseur? Dan betaalt u géén afsluitkosten.

Wat weet u al over pensioenbeleggen?

Doe de quiz

6 redenen om te beginnen met pensioenbeleggen bij Dexxi:

 • Flexibele inleg - Inleggen doet u wanneer u dat wil met een bedrag naar eigen keuze. U bent dus niets verplicht.
 • Laag all-in tarief - Slechts 0,4% tot 0,8% per jaar over uw vermogen (zonder verborgen extra kosten).
 • Startbedrag €100 - U kunt gemakkelijk en laagdrempelig kennismaken.
 • Beleggen met gemak - Het beleggen wordt 100% uit handen genomen.
 • Duidelijk inzicht - 24/7 inzicht in de progressie van uw investeringen.
 • 88% van de klanten beveelt ons aan en 72% stort periodiek bij.

Veelgestelde vragen

 • Voor wie?

  U wilt kapitaal opbouwen voor een aanvulling op uw pensioen en wilt beleggen op een geblokkeerde lijfrenterekening. Tijdens de looptijd kunt u niet vrij beschikken over dit geld. U betaalt inkomstenbelasting, heeft een pensioentekort en kunt uw jaarruimte en/of reserveringsruimte gebruiken voor belastingaftrek binnen de fiscale grenzen. Of u heeft een bankspaarrekening, (vrijvallende) lijfrenteverzekering, lijfrentespaarrekening, fiscale oudedagsreserve (FOR) opgebouwd, stakingswinst of Gouden Handdruk en u wilt de waarde overboeken.

 • Wat zijn de risico’s?

  Natuurlijk zijn er risico’s: het blijft tenslotte beleggen. Beleggingen waarbij er kansen zijn op een hoger rendement, brengen meestal ook een groter risico met zich mee. En wilt u minder risico, dan is het rendement vaak lager. Maar welke keuzes u ook maakt, beleggen en risico gaan hand in hand. Uw inleg kan dus minder waard worden en er kunnen jaren zijn dat u verlies lijdt.

 • Waarin wordt mijn geld precies belegd als ik voor beleggen kies?

  Dexxi belegt uw vermogen volledig in ETF’s (indextrackers). Uw portefeuille wordt samengesteld op basis van uw doelstellingen die u zelf bepaald heeft.

  Een ETF (Exchange Traded Fund) is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat een bepaalde index volgt. De prestatie van een index wordt door een ETF zo goed mogelijk gevolgd. Indexbeleggingen in de vorm van ETF’s kunnen aandelen-, obligatie-, vastgoed- en grondstoffenindexen volgen.

  Indexbeleggen in de vorm van ETF’s kent een groot aantal voordelen ten opzichte van beleggen in andere beleggingsinstrumenten als aandelen, obligaties en (index-) beleggingsfondsen. De belangrijkste voordelen zijn, de automatische spreiding, de transparantie, de verhandelbaarheid en de kosten.

  Indirecte kosten voor de ETF’s in uw beleggingsportefeuille bedragen afhankelijk van het beleggingsprofiel tussen 0,17% en 0,22% per jaar en komen ten laste van uw beleggingsresultaat. Deze ‘lopende kosten’ zitten al in de koers van de ETF’s. Deze kosten hoeft u dus niet apart te betalen. Bekijk de ETF’s die Dexxi gebruikt.

 • Zit ik ergens aan vast?

  Stoppen bij Dexxi kan iedere werkdag (handelsdagen), en kost niks extra.

  Het overboeken van het saldo op de Pensioenrekening naar een andere aanbieder kost éénmalig €200 incl btw aan administratiekosten.

 • Staat mijn vermogen veilig?

  Dexxi is onafhankelijk!

  Wij openen op uw naam een rekening bij Saxo Bank. En net zoals alle Nederlandse banken staat Saxo Bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank en vallen liquiditeiten op uw rekening onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het geld op uw rekening wordt gegarandeerd tot €100.000 per persoon. Aangekochte effecten staan op uw eigen naam en worden – separaat van de balans van Saxo Bank – bewaard bij een apart bewaarbedrijf.

  Dexxi is een handelsnaam van de Indexus Groep BV. Indexus Groep BV is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Dutch Securities Institute (DSI) en Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).

 • Mijn werkgever zorgt voor mijn pensioen. Waarom zou ik dan extra investeren?

  Er zijn niet zoveel mensen met een ongeschonden pensioenopbouw. Zaken die een pensioengat veroorzaken zijn onder meer deeltijdwerk, eerder stoppen met werken, tijdelijk stoppen met werken, veelvuldig van baan veranderen en echtscheiding. Ook buiten uw schuld kan er een pensioengat ontstaan. Bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

  Maar als u een goede pensioenregeling bij uw werkgever heeft en nauwelijks een pensioengat dan is de pensioenrekening voor u dus niet de juiste oplossing.  Als u extra geld opzij wil zetten dan kan dat beter op een gewone beleggingsrekening. U profiteert dan niet van de fiscale voordelen, maar uw opgebouwde vermogen is wel vrij beschikbaar.

 • Wat gebeurt er bij overlijden?

  Het grote voordeel van een pensioen- of lijfrenterekening is dat er nooit sprake is van vermogensverlies bij overlijden, het geld gaat 100% naar uw erfgenamen. Zij kunnen kiezen: van het geld een uitkering aankopen of de rekening afkopen. Hier gelden een aantal regels, afhankelijk van het saldo op de rekening en de situatie van de erfgenamen. Bij een overlijden helpen wij in de afwikkeling uiteraard waar mogelijk.