‘Bijna iedere werkende gaat er in 2023 op vooruit!’

Nou… dat was best goed nieuws. Bijna alle media kopten in december dat alle werkenden in 2023 kunnen rekenen op gemiddeld 4% meer nettoloon. Iedereen die eind januari zijn loonstrookje ontvangt, mag dus tevreden zijn. Eerlijk is eerlijk: deze 4% compenseert de inflatie niet. Maar het nieuws is beter dan als we hadden gehoord dat we er allemaal op achteruit zouden zijn gegaan. Een mooie opsteker dus.

Daarom is het leuk om elkaar de volgende vraag te stellen: waar gaat u in 2023 die extra euro’s aan besteden?

We hebben – voor uw gemak én inspiratie – een aantal opties op een rijtje gezet.

1) Die extra euro’s in 2023 zijn voor de openstaande rekeningen
Uiteraard snappen we dat juist de mensen die het financieel niet breed hebben, die extra euro’s absoluut (moeten) besteden aan het kunnen betalen van de openstaande rekeningen. Logisch. Alles werd in 2022 flink duurder en niet iedereen heeft de ‘luxe’ om überhaupt te kunnen denken aan feestelijke extraatjes.

We zijn echt ontzettend blij voor al die Nederlanders die met deze 4% netto toename nét weer even wat meer adem krijgen.

2) Die extra euro’s in 2023 zijn voor de zomervakantie
Nu in de winterse kou denkt u vast ook aan wat u wellicht zou kunnen gaan doen als de zomervakantie over een paar maanden aanbreekt. Als optie 1) uit dit lijstje (gelukkig) voor u niet van toepassing is, dan hebben we een praktische tip: stop die 4% netto toename in een apart potje.

Na een half jaar hebt u dan een aardig bedrag bij elkaar gespaard om tijdens de zomer die extra dingetjes te kunnen doen. Leuk toch als u tijdens uw kampeervakantie aan het Gardameer tegen uw kinderen kunt zeggen: “Oké, prima. We huren die zeilboot vandaag! Laten we gek doen!”

Overigens verwijzen we u wel meteen naar optie 3) in dit lijstje. Want… het leven bestaat helaas niet alleen maar uit vrolijk (en luxe) vakantievieren. Was het maar waar.

3) Die extra euro’s in 2023 worden een investering in uw pensioenopbouw
Heel veel Nederlanders bouwen géén of amper pensioen op. Het lijkt geen prioriteit voor een groot deel van de bevolking. De verwachting is bovendien dat het aantal mensen zonder pensioenopbouw in Nederland verder zal stijgen. Immers, velen worden ZZP’er en dan is er – zeker aan het begin van dat ZZP-schap – geen geld beschikbaar om iets opzij te zetten.

Daar maken we ons zorgen over.

Want, hoe ziet het leven van die mensen over tien, twintig of dertig jaar er dan uit? Dus, als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Heel veel mensen zullen dan zeer waarschijnlijk écht niet meer rond kunnen komen.

Misschien geldt dit ook voor u?

U begrijpt vast al waar we in dit blog dan op aansturen: investeer die 4% netto extra salaris in de toekomst. Dus, in uw pensioenopbouw.

Dat is gelukkig niet zo ingewikkeld in Nederland.

U opent gewoon een beleggingsrekening waar u dan elke maand die netto 4% op inlegt.  Dit kan fiscaal gunstig: u kunt uw inleg aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting! U gaat dan nú dus minder belasting betalen.

Deze derde optie uit dit bulletlijstje is daarom serieus het overwegen waard, vooral als u nog helemaal niets hebt opgebouwd voor later.

Natuurlijk begrijpen we dat het huren van die zeilboot aan het Gardameer een zéér verleidelijke optie is, maar dat is slechts genot voor de korte termijn. Van een nuttige investering in de toekomst plukt u op de lange termijn veel meer de vruchten! U hebt het dan financieel beter als u met pensioen gaat!

Kortom: waar kiest u voor in 2023?

Wij zouden het wel weten!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.