Cash is king is zo’n kreet die tijdens beursturbulenties vaak opduikt. Soms is het waar, maar in 95% van de tijd géén goed idee. De inflatie eet uw geld namelijk langzaam op. De rente is namelijk al jaren nagenoeg 0% en reëel gezien gaan spaarders er zelfs op achteruit.
Zo simpel is het!
Stel dat er 2% inflatie is en 0% rente. Dan is uw ‘cash’ na 40 jaar met meer dan de helft geslonken. Uw 100.000 euro is na 40 jaar nog maar 45.000 euro waard.
Het fenomeen beleggen
Dit blog hebben we specifiek geschreven voor die mensen die nog enige scepsis hebben tegen beleggen of er geen ervaring mee hebben. En, die wellicht wat risicomijdend zijn. We hopen echter dat we u met onderstaande tekst wat inspiratie kunnen brengen.
Waar ‘beleggen’ 10 tot 15 jaar geleden nog een ‘status-symbool’ was, waar op verjaardagsfeestjes en in de informele kringgesprekken op het werk pochend over van gedachten werd gewisseld, zo kijkt men anno 2021 wezenlijk anders tegen beleggen aan.
Ja, eerlijk is eerlijk: men zegt nog steeds graag ‘Ik ben aan het beleggen’ maar de vraag roept zich op of beleggen (slechts) een interessante hobby is? Of, is het ook van échte financiële waarde?
Want… (als eerste): het is een feit dat het fenomeen beleggen in de afgelopen jaren meer en meer is ingeburgerd in de samenleving.
De jongere generatie
Wij denken zowaar dat de studenten en jongeren die nog ‘traditioneel sparen’ op één hand zijn te tellen in heel Nederland. Deze jonge generatie is immers niet alleen opgegroeid met het besef dat ‘risico nemen’ de dagelijkse mores is. Ze zagen en zien ook dat ‘gewoon sparen’ al lang niet meer interessant is omdat het geen rendement oplevert. De jongeren snappen het dus!
Let op: Beleggen is geen speculeren!
Een bedrijf creëert waarde en genereert winst (of verwacht dat te gaan doen). Die winst wordt vervolgens uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend of geïnvesteerd in de groei van het bedrijf. Zo stijgt het aandeel in waarde en ontvangt u periodiek dividend (winstuitkering). Dat is écht heel wat anders dan speculeren of daghandelen!
Dexxi streeft ernaar waarde te creëren met een duurzaam rendement vanuit een lange termijn visie in haar beleggingen. Wij beleggen in duizenden aandelen en obligaties tegelijk en spreiden zo uw risico. Bekijk hier hoe?
Eenvoudiger en toegankelijker
Ook is beleggen in de afgelopen jaren eenvoudiger en toegankelijker geworden. U hoeft helemaal geen diepgaande kennis te hebben van de wereldwijde ontwikkeling rondom aandelen, obligaties en begrijpen wat de boodschap is op de talloze beurzen. U hoeft zichzelf ook geen abonnement op het Financieel Dagblad aan te praten om elke dag de gepubliceerde beurskoersen en de uitgebreide financiële nieuwsberichten door te puzzelen.
Welnee: niets van dat alles!
Daar zijn juist de professionele vermogensbeheerders, zoals Dexxi, voor die elke dag (nee: elke seconde!) vinger aan de pols houden bij alles wat er gebeurt in beleggingsland. Ze zijn daardoor in staat, mede ook op basis van de opgedane expertise en ervaringen, goed te zorgen voor uw spaargeld met als doel uw vermogen te laten groeien. In ieder geval aantoonbaar sneller dan het nauwelijks aanwezige rendement op gewone spaarrekeningen.
Het openen van een beleggingsrekening is bovendien een makkie!
Ook voor pensioenopbouw
We kunnen dus eigenlijk concluderen dat ‘beleggen’ niet slechts een interessante hobby is. Of het nu gaat om het opbouwen van vermogen om over 10 jaar die prachtige zeilboot te kunnen kopen, de nu nog jonge kinderen later te kunnen laten studeren of… om een appeltje voor de dorst als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt.
Het is wel degelijk van financiële waarde!
In Nederland kunt u zelfs de inleg voor dat pensioensparen aftrekken van de inkomstenbelasting! Met deze mooie fiscaliteit laat de overheid zien dat beleggen dus helemaal oké is én absoluut van deze tijd.
Eigen regie
Náást het financiële aspect is het tevens belangrijk dat beleggers het kenmerk hebben dat ze zo veel mogelijk eigen regie willen houden. Zo willen ze voor de toekomst niet meer afhankelijk zijn van pensioenfondsen (die steeds maar weer aankondigen dat ze niet indexeren!) of verplichte regelingen waar ze vanuit hun werk aan moeten meedoen.
Iedereen wil vooral dirigent worden van zijn eigen geld. Terecht! Immers, de overheid treedt terug en het sociale vangnet wordt kleiner (zou de AOW nog bestaan over 20 jaar?) waardoor Nederlanders dus meer zelf moeten gaan doen om hun eigen welvaart te handhaven.
Eigenlijk hebben we het daarmee dus over een strategie voor u in de toekomst.
De mensen in uw omgeving die wellicht nog steeds zeggen ‘Ik ben aan het beleggen’ hebben daarom een inhoudelijk punt: beleggen is voor hen niet slechts een interessante hobby. Het is van grote financiële waarde.
Dat geldt dus ook voor u!
De belangrijkste vraag is nu daarom: wanneer maakt u een verstandige keuze voor uw toekomst?
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.