Geef ook de baby zakgeld!

Een goede financiële planning kan ervoor zorgen dat uw kind een vliegende start heeft tegen de tijd dat hij of zij volwassen is. Een beleggingsrekening is mogelijk één van de beste plaatsen om financiële giften neer te zetten. Natuurlijk stijgen en dalen beleggingen, in tegenstelling tot sparen, maar op de lange termijn kan beleggen aanzienlijk meer rendement opleveren ten opzichte van de huidige lage rente.

Geef ook de baby zakgeld!
Waarom pas ‘zakgeld’ geven als ze naar de middelbare school gaan? Ziet u kans om €50 of €100 per maand ‘zakgeld’  te geven vanaf de geboorte van uw kind?

U kunt met relatief kleine bedragen voor uw kind een heel mooi bedrag opbouwen. Start u bijvoorbeeld met €1.000 bij de geboorte en legt u €50 per maand in dan beschikt uw kind over een verwacht vermogen van ruim €22.000 tegen de tijd dat hij of zij 18 jaar wordt.

Bent u in staat om € 100 per maand weg te zetten dan kan dat bedrag zelfs oplopen tot boven de €40.000!

Schenken aan de (klein-)kinderen
Of heeft u wel eens aan schenken gedacht? Ouders mogen, in 2016, samen €5.304 belastingvrij schenken aan een kind. Uw kind hoeft later over het geld geen schenk- of erfbelasting te betalen.

Opa en oma mogen samen €2.122 per jaar schenken, ofwel ruim €176 per maand. Lieve opa en oma, wist u dat dit ruim €71.000 zou kunnen opleveren tegen de tijd tot uw kleinkind 18 jaar wordt?

Ook bijdragen van de ooms en tantes, en misschien wel neven en nichten, kunnen al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag als deze bedragen worden weggezet.

Gaat uw kind al naar de middelbare school?
Als uw kind naar de middelbare school gaat is dit een goed leermoment in de financiële opvoeding. Zakgeld en kleedgeld zijn goede middelen voor uw kind om goed met geld om te leren gaan. Maar echt financieel verantwoordelijk worden, dat gaat een stapje verder. Als ouder geeft u uw kind steeds meer vertrouwen en verantwoordelijkheden. Het gaat om samen afspraken maken en dilemma’s bespreken, bewust maken van risico’s en gevolgen van geldkeuzes.

Leer uw kind geld opzij te zetten
Kinderen die de waarde van geld goed kennen, komen later minder vaak in de problemen. Zij weten hoe ze met geld om moeten gaan en leren zelf kiezen waar ze hun geld aan uitgeven. Een goede financiële opvoeding helpt kinderen naar een toekomst zonder geldproblemen.

Grote uitgaven moeten ze later ook plannen. U kunt uw kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven of een bepaald doel. Uw zoon of dochter zal hier later profijt van hebben.

Geef het goede voorbeeld! Laat aan uw kinderen zien hoe u financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afweegt. Uit het Scholierenonderzoek blijkt dat scholieren die met hun ouders praten over geld en geholpen worden met budgetteren en sparen, planmatiger met hun geld omgaan.

Start vandaag nog!
Wanneer is de beste tijd om met financiële planning te beginnen? Dat is een gemakkelijk antwoord – start vandaag nog!

Met onze handige rekentool kunt u de financiële wensen en mogelijkheden tegen elkaar afwegen en direct doorrekenen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.