Pfff, de actuele 10 jaars rente in Nederland is 0,03%. Bij onze oosterburen moet je nu zelfs al 0,06% per jaar betalen als je je geld voor 10 jaar weg zet. De gemiddelde spaarrente bij een Nederlandse grootbank bedraagt circa 0,05%. Tel daarbij op (of beter: haal daar vanaf) het feit dat je geld in Nederland het afgelopen jaar ruim 2,5% minder waard is geworden (de Nederlandse inflatie in februari 2019 bedroeg 2,6%) en de conclusie is al snel gemaakt dat sparen geld kost! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vermogensbelasting. De fiscus gaat ervan uit dat je ergens tussen de 1,9% en de 5,6% rendement behaalt op je vermogen en berekent daar maar liefst 30% belasting over. Wat betreft sparen is de conclusie dan ook: “niets doen is achteruit gaan!”
Bovenstaande is ook één van de belangrijkste verklaringen waarom aandelen de afgelopen jaren goed presteren. Daar waar de rentemarkt nagenoeg geen rendement meer biedt zit er nog wel steeds perspectief in aandelen. Rendement op aandelen is feitelijk opgebouwd uit twee onderdelen: koersbeweging en dividendrendement. De koersen reageren vaak op de waan van de dag. Koersen voorspellen is dan ook in grote mate een “glazen bol” aangelegenheid. Als we de koersen even los laten en we kijken naar de daadwerkelijke inkomsten die aandelen genereren dan hebben we het over dividend. Dividend is de winstuitkering van de bedrijven waarvan de belegger/aandeelhouder feitelijk mede-eigenaar is. Over dividendrendement valt meer zinnigs te zeggen.
Dividendrendement
Het gemiddelde dividendrendement van een grote Europese index (MSCI Europe) bedroeg eind februari 3,7%. Je kunt als belegger ook op zoek gaan naar de hoogste dividendrendementen. Er zijn talloze aandelen met een dividendrendement boven de 6%. Als je niet het risico van individuele aandelen wilt lopen dan zijn er ook gespreide beleggingen zoals hoog dividend-aandelenfondsen en hoog dividend ETF’s die uitkomst kunnen bieden.
Ook deze beleggingen keren vaak een dividend uit van 5% of meer. Menig professioneel belegger is echter zeer terughoudend met dit type belegging. “Hoe kan het zijn dat het dividend zo hoog is? ” en belangrijker nog “Is het dividend wel houdbaar richting toekomst?” In veel gevallen is koersdaling de oorzaak van een hoog dividendrendement. Dividendrendement is in feite namelijk de dividenduitkering ten opzichte van de actuele koers. Je kunt simpelweg dus stellen dat een halvering van de koers leidt tot een verdubbeling van het dividendrendement. Niet erg als je in het aandeel gaat beleggen maar wel als je het aandeel al had voor de halvering. Als de koersdaling het gevolg is van teleurstellend bedrijfsnieuws of sectornieuws, en dit is vaak het geval, dan is het de vraag of dat de winstuitkering richting toekomst nog wel betrouwbaar is.
Appels en Peren
In 2018 werd wereldwijd een recordbedrag van 350 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Als je dit afzet tegen de historisch lage rente dan zijn en blijven aandelen voorlopig aantrekkelijk. Dus dan maar aandelen kopen? Let wel: sparen en aandelen zijn uiteraard appels en peren!
De lage rente kan en mag op zich aanleiding vormen om te gaan beleggen maar maak vooraf wel een gedegen plan. Hoe lang heb je het te beleggen kapitaal niet nodig, welk risico is acceptabel, welk rendement heb je nodig en wat is het uiteindelijke doel van het beleggen. Mocht je hier zelf niet uit komen, overweeg dan professionele ondersteuning in te schakelen zodat je weloverwogen beslissingen neemt.
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.