Help! Mijn kinderen gaan studeren!

Overweegt u te gaan beleggen en bent u benieuwd naar verhalen uit de praktijk? Laat u inspireren door ervaringen en tips van anderen.

Help! Mijn kinderen gaan studeren!
Hoe financier ik dat?
De 42-jarige Denise is al ruim 10 jaar ZZP’er in de consultancy en samen met haar echtgenoot Freek, ook een ZZP’er, heeft ze twee kinderen. En precies om deze twee kinderen gaat dit verhaal. Ooit zullen ze gaan studeren. Denise vraagt zich af hoe ze dat financieel moeten regelen als hun kinderen zich willen inschrijven bij de universiteit.

Want… studiekosten in Nederland stijgen en stijgen. Maar, Denise en Freek willen hun kroost niet opzadelen met een enorme studieschuld.

Sparen?
Denise en Freek leggen al een paar jaar elke maand wat geld opzij om een buffer op te bouwen voor het toekomstige collegegeld. Maar, die buffer levert niets op. De rente is niets. Nul. Sparen loont zich niet meer. Voor het eerst denken Denise en Freek erover om te gaan beleggen.

Inflatie….
Denise heeft echter geen verstand van beleggen. Natuurlijk weet ze wel dat doorsparen op een gewone spaarrekening gelijk staat aan verlies lijden. Ze is bewust op zoek naar een alternatief voor haar spaargeld. Het kwartje viel pas echt bij Denise toen ze het nieuws las dat de rente van de Europese Centraal Bank letterlijk tot het nulpunt was gedaald….

Als ze maandelijks geld op een spaarrekening blijven storten, dan zullen de kinderen uiteindelijk geen startgeld hebben om een studie aan te vangen.

Beleggen is het antwoord. Simpelweg voor een aantal jaren een overzichtelijk bedrag opzij zetten en dan hopen dat het ingelegde bedrag groeit naar iets meer.

Iedereen is een belegger
‘Wat veel anderen doen, dat moeten wij dat toch ook kunnen?’ zo vroeg Denise haar man. ‘Iedereen is een belegger – zo lijkt het. We hebben immers nu geld over. Althans, we hebben het niet nodig voor acute zaken. Natuurlijk houden we een buffer voor onszelf aan, voor als de wasmachine en de droger kapot gaan, maar we gunnen onze kids wél een studiekans.’

Haar man Freek moest nog wel enigszins overtuigd worden. Maar tegelijkertijd weet Freek ook dat Denise een goed argument heeft; het klassieke sparen is voorbij.

Spannend!
Bovendien hoeven Denise en Freek zich geen zorgen te maken over een mogelijke inkomstendaling waardoor ze het belegde geld ineens hard nodig zouden hebben. Ze hebben immers voldoende werk en ze verwachten dat dát zo zal blijven. Natuurlijk is het spannend of er een nieuwe opdracht wordt verworven. Maar is dat niet inherent aan zelfstandig ondernemerschap?

Beleggen is net zo leuk als zelfstandig ondernemerschap. Je bent namelijk bewust met de toekomst bezig.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.