Jelmer begon met beleggen. Hoe liep dit na 1 jaar af?

Precies een jaar geleden besloot de 45-jarige Jelmer uit Nieuw-Vennep om te gaan beleggen. Hij koos voor Dexxi. Voorheen spaarde hij keurig een appeltje voor de dorst op reguliere spaarrekeningen en had hij bij vroegere werkgevers wat aan pensioen opgebouwd. Eigenlijk had hij nooit stilgestaan bij de mogelijkheid om (ook) te gaan beleggen. Het voelde voor hem daarom als een ‘grote stap’; Jelmer is namelijk niet de man van de grote risico’s.

Dat Jelmer een jaar geleden instapte, was overigens wel ingegeven door het feit dat óók hij constateerde dat de rente op spaarrekeningen daalde en daalde. Bij veel banken zelfs tot bijna 0%. Het leverde niets meer op. Eigenlijk zonde van het geld. De nieuwsberichten in de media stonden er ook vol van.

Voorzichtig bedrag
En dus is Jelmer sinds begin 2017 een belegger. Wel, met een voorzichtig bedrag. Om precies te zijn: €3.000. Maar Jelmer nam ook nog een ander besluit: hij zou het hele jaar 2017 niet inloggen op het dashboard van Dexxi en pas aan het eind van het jaar kijken hoe het rendement zich zou hebben ontwikkeld. “Ik zou daar alleen maar nerveus van worden,” zo gniffelde hij tegen vrienden aan wie hij vorig jaar vertelde dat hij was gaan beleggen.

Vorige week, in de eerste week van januari, was het dan zo ver. Jelmer was benieuwd hoe zijn ingelegd vermogen – hoe bescheiden het ook was – zich had ontwikkeld. En dus logde hij in.

Neutraal profiel: 3,74%
Jelmer had bij de start gekozen voor een neutraal profiel. Dus, niet al te veel risico in de portefeuille waarmee belegd zou worden. Na aftrek van de all-in-fee van 0,8%, die Dexxi in rekening brengt, bleek de €3.000 van Jelmer in 12 maanden te zijn gegroeid naar €3112,20. In percentages uitgedrukt: 3,74%. Zijn vermogen was dus met €112,20 gegroeid!

“En dit is dus héél interessant!” zo stelde Jelmer tevreden.

“Want, als ik op 1 januari 2017 het bedrag van €3.000 op een reguliere spaarrekening had gestort, dan had ik niet meer dan € 3.030 gehad. Waarschijnlijk nog minder. Omdat het rentepercentage vrijwel overal onder de 1% is gedaald.”

Het was dus een goede keuze om te gaan beleggen. Uiteraard bekeek Jelmer ook het rendement van de andere risicoprofielen. De belegger die in 2017 startte met een ‘offensief profiel’ bleek een rendement te hebben gehaald van 5,83%. De belegger die had gekozen voor een zeer offensief profiel, 9,95%.

Goed alternatief
Natuurlijk begrijpt Jelmer goed dat alle behaalde resultaten uit het verleden nooit een garantie zijn voor de toekomst. Daarentegen zijn veel economen het er over eens dat het nog wel een flink aantal jaren zal duren voordat het gewone rentepercentage op spaarrekeningen weer stijgt. Beleggen is dus een goed alternatief*. En, gelukkig ook heel toegankelijk. Iedereen kan beleggen. Sterker nog: je kunt al vanaf €1.000 beleggen.

Jelmer heeft begin dit jaar (2018 dus) opnieuw een bedrag gestort. Hij heeft zijn profiel ongewijzigd gelaten; hij blijft een neutrale belegger. “Ik geef het toe, ik vind het eigenlijk nog steeds spannend. Maar ja, wat is het alternatief? Interen op je vermogen? Wel, voor mij niet. Nooit. Ik beleg. Bij Dexxi.”

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.