Tevreden met spaarrente van 0,1%? Prima! Dan hoeft u dit blog niet te lezen!

Tot ongeveer 15 jaar geleden was er weinig aan de hand. Spaarders stortten maandelijks op de eigen spaarrekening waardoor het spaargeld groeide omdat de bank rente uitkeerde. In die tijd was de rente overigens nog best heel aardig. Soms wel 5% of 6%. Maar ja, dat is helaas verleden tijd.

Als gevolg van de ‘bankencrisis’ werd eind 2008 de eerste renteverlaging ingezet en, met een kleine uitzondering in 2011, vertoont de ontwikkeling van de spaarrente een dalende lijn. Het gevolg is dat veel meer mensen – zeker ook in Nederland – (meer) eigen regie zochten met betrekking tot de opbouw van hun eigen vermogen en letterlijk aan de knoppen wilden zitten.

Misschien u ook wel.

Helemaal begrijpelijk: het ging en gaat immers wel om de eigen verdiende euro’s!

Er ontstond bovendien een verschuiving van ‘sparen’ naar ‘beleggen’. Ook begrijpelijk: de rente daalde in de afgelopen jaren en is zelfs op dit moment nagenoeg nihil. Ergens ontvangt u misschien nog wel 0,1% rente op uw spaargeld…. Prima hoor. Maar uiteindelijk teert u met zo een laag rentepercentage in op uw vermogen want uw geld wordt sowieso minder waard door de inflatie.

En dús maakten én maken heel veel Nederlanders de overstap.

Sparen werd een ‘No Go’.

Beleggen werd het slimme alternatief. Zeker sinds ‘beleggen’ voor iedereen zeer toegankelijk werd in Nederland. ‘Beleggen’ is niet meer ‘het dingetje’ geworden van The Rich And Famous. Integendeel! Tegenwoordig geldt zelfs: iedereen is een belegger!

Daarmee komen we tot de kern van de vraag in dit blog: hoe ontwikkelt u een overzichtelijke en begrijpelijke beleggingsstrategie?

We hebben een paar punten op een rijtje gezet:

1.) Beleg altijd met eigen geld.
Leen nooit geld van anderen om te kunnen gaan beleggen. U behoudt daarmee het overzicht. Natuurlijk belegt u alleen met de euro’s die u niet direct nodig hebt.

2.) Maak een duidelijke keuze hoeveel risico u wilt lopen.
U weet dat beurskoersen soms kunnen dalen. Waarna ze weer stijgen. Op onze site vindt u een handige rekentool waarmee u kunt ‘spelen’. Zo vergelijkt u verschillende risiconiveaus met elkaar waardoor u in één oogopslag ziet wat er met uw vermogen gebeurt in de komende jaren. U kunt er gelukkig wel van uit gaan dat op de lange termijn beurskoersen altijd zullen zijn gestegen. Heb dus focus op de lange termijn.

Wat verder fijn is om te weten: u kunt bij Dexxi op elk moment uw eigen beleggingsprofiel aanpassen!

3.) Bepaal uw einddoel.
Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend maar het is wel belangrijk om daar iets over te weten en van te vinden. Want, als u een aanvulling op uw pensioen wilt bereiken, dan kan dit tot andere keuzes v.w.b. bijvoorbeeld uw beleggingsprofiel leiden, in vergelijking met de ambitie om over 15 jaar een wereldreis te maken.

U begrijpt ongetwijfeld dat uw keuze ten aanzien van het te nemen risico ook anders zal zijn, als u nu nog helemaal géén pensioen opbouwt.

Overigens attenderen we u er graag op dat u in Nederland fiscaal gunstig uw pensioen kunt opbouwen. Jazeker, u mag uw inleg – ook als u belegt – aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting!

4.) Kies voor een beleggingsorganisatie die een duidelijk overzicht biedt.
Als u een beleggingsrekening opent, dan wilt u van tijd tot tijd uiteraard inloggen om te zien hoe het er voor staat en wat de ontwikkelingen zijn. En, hoe uw vermogen is gegroeid! Juist omdat u niet tot in detail verstand hebt van beleggen, vindt u het prettig dat er dan een dashboard op het scherm verschijnt, dat u meteen begrijpt en waardoor u het overzicht altijd behoudt.

Nou (u raadt het al), wij hebben op dat vlak daarom een goede suggestie voor welke professionele beleggingsorganisatie u kunt kiezen!

Tot slot:
U bent nog steeds tevreden met uw spaarrente van 0,1%? Prima! Dan danken we u uiteraard dat u de moeite nam om dit blog tóch te lezen.

We weten immers dat het nemen van risico altijd een persoonlijke keuze is. Maar tegelijkertijd geldt ook: er is niets mis met een verantwoord en overzichtelijk risico.

De beloning?
Kans op meer rendement!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.