Uw pensioen… De tijden zijn veranderd!

Er waren tijden dat de wereld nog vrij overzichtelijk en geordend was. U ging ooit werken; u bouwde dan via uw werkgever pensioen op. Als u de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, dan had u een heel aardig potje opgebouwd om nog steeds de dingen te kunnen doen, die u altijd al deed. U ging er zelfs op vooruit als u de hypotheek van uw huis had afgelost. Geen maandlasten meer.

Maar helaas.

De tijden zijn veranderd!

Sterker nog: het zal nooit meer worden zoals het was. Dat betekent dat u dus ánders tegen pensioenopbouw moet aankijken. Ja, we weten het; heel veel Nederlanders (écht, héél véél Nederlanders) leven een beetje bij de dag: wie dan leeft, wie dan zorgt, is het credo. Daar is overigens ook niet altijd iets mis mee, maar toch… Een beetje regeren is vooruitzien. U zult er uiteindelijk geen spijt van krijgen.

Pensioenakkoord
Dit jaar is er bovendien veel politieke en maatschappelijke discussie over het pensioenakkoord. U hebt er misschien iets over in de media gelezen. De bottomline is dat het pensioenstelsel in Nederland helemaal op de schop gaat.

Maar we zeiden het al: de tijden zijn veranderd.

Méér dan ooit wordt de verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een appeltje voor de dorst bij uzelf als persoon neergelegd. Weliswaar staat in het nieuwe pensioenakkoord vermeld dat een collectief pensioen nog steeds tot de mogelijkheden behoort, maar dat er géén financiële garanties kunnen worden gegeven.

U weet dus niet meer precies wat u uitgekeerd krijgt. Dat wordt afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. Komt er een economische crisis, dan zal het collectieve pensioen worden gekort. Inderdaad… uw pensioen wordt niet geïndexeerd! Is economische voorspoed het credo op het moment dat u met pensioen gaat, wel… dan bent u spekkoper!

De essentiële vraag echter die we u in dit blog willen voorleggen is:

Wilt u zelf méér regie kunnen voeren over uw pensioen?

Natuurlijk is uw antwoord ‘Ja’! Maar, u hebt helemaal geen verstand van pensioenopbouw. U weet uiteraard wel hoe u uw geld op een spaarrekening zet maar u ziet tegelijkertijd dat de rente op die spaarrekeningen minimaal is. Die levert helemaal niets op.

En tóch knaagt bij u het gevoel dat u ‘iets’ moet doen aan de toekomst. Misschien bent u wel zelfstandig ondernemer, of ZZP’er. Of, bent u al meerdere malen van baan veranderd waardoor u eigenlijk niet eens weet hoeveel pensioen u precies hebt opgebouwd. Of, de verschillende werkgevers hadden verschillende regelingen… (Ja, de tijden zijn veranderd. Mensen moeten er niet meer aan denken om 40 jaar bij één werkgever te werken!).

Juist!
Tijd voor een stukje eigen regie. Maar niet al te ingewikkeld. Gewoon overzichtelijk elke maand of elk jaar een vast bedrag storten op een rekening. In dit geval hebben we het over een fiscaal vriendelijk geblokkeerde beleggingsrekening. U kunt bovendien zelf kiezen of u véél risico wilt lopen. Of, dat u wat voorzichtiger wilt zijn.

Feit is dat al die mensen die in de afgelopen jaren zijn gaan beleggen, een hoger rendement hebben gehaald dan al die mensen die traditioneel hun geld op een spaarrekening stortten. Uiteraard geldt altijd de disclaimer dat de behaalde resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Daar staan we ook achter.

Maar, beleggen voelt tegenwoordig als sparen aan. Zeker als u het doet voor de lange termijn. En dát is nu precies waar het om gaat: regeren is vooruitzien. Dus… pak de regie over uw eigen pensioenopbouw en zorg dat u niet afhankelijk wordt van mogelijke collectieve afspraken.

Start gewoon is met lezen: Pensioen

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.