Uw spaargeld thuis verstoppen kost méér dan u denkt

Het is bijna zo ver: de rente op spaarrekeningen zal onder de 0% dalen. Welke bank als eerste de stap neemt, is spannend… maar het duurt niet lang meer: het gaat gebeuren.

De consequentie? U zult letterlijk moeten betalen voor het feit dat u spaart! Een ware spaarboete! Hoe dit dan werkt? Wel, uw geld staat op uw bankrekening en er wordt dan elke maand een bedrag afgeschreven omdat de rente negatief is. Gaat u dan uw spaargeld thuis bewaren? Het is een optie. Uiteraard. Maar wist u dat er ook kosten zijn verbonden aan het thuis bewaren van uw geld?

Kwaadwillenden en een koektrommel
Natuurlijk kunt u uw geld verstoppen in de koektrommel-van-oma. Of, ingepakt in de vriezer. Of, in een oude kussensloop. Alles is mogelijk. Of concludeert u wellicht dat een kluis in huis de beste oplossing is? Een lichte kleine kluis kost overigens niet veel meer dan 50 euro, maar de vraag is of zo’n kluis de juiste beveiliging en zekerheid biedt. En dus ook een rustig gevoel. Zo’n 50-euro-kluis is dusdanig licht en klein dat kwaadwillenden (lees: inbrekers!) die met gemak meenemen; zelfs als deze zou zijn vastgeschroefd aan de muur. Of ergens achter in een kast.

Voor inbrekende criminelen een fluitje van een cent.

Zwaar gevaarte
Wordt het dan een zwaardere kluis? Alles kan! Maar die kosten al snel 300 euro. U hebt dan een zwaar gevaarte dat een inbreker niet zomaar 1-2-3 meeneemt. Maar deze kluizen moeten daarnaast wel vakkundig worden gemonteerd. Kost ook geld.

Als u al die kosten optelt, dan is het nog maar de vraag of die (nieuw gemaakte) kosten opwegen tegen de kosten van de negatieve rente op uw spaarsaldo. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat u uw inboedelverzekering moet opschalen als u (veel) geld in huis hebt.

U kunt dan het bedrag beter op de bank laten staan en de kosten van de negatieve rente voor lief nemen. U slaapt er waarschijnlijk ook beter van.

Alternatief
Maar er is een beter alternatief! Hebt u wel eens overwogen om te gaan beleggen? Misschien denkt u op dit moment dat dit uitsluitend is weggelegd voor mensen met héél veel vermogen maar niets is minder waar. Al vanaf 1.000 euro opent u een beleggingsrekening.

We noemen een paar voordelen:
1. Op de lange termijn – zo bleek in de afgelopen decennia keer op keer – levert beleggen méér op dan ‘gewoon sparen’.

2. U bepaalt zelf hoeveel risico u wilt nemen. Daar is een handig stappenplan voor. Probeer het eens uit.

3. Als u wilt stoppen met beleggen, dan kan dat. U haalt uw geld van uw beleggingsrekening af.

4. Ook als u pensioen wilt opbouwen kunt u beleggen, en ook nog eens fiscaal vrij. Met andere woorden: uw inleg kunt u aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting.

5. U hoeft verder geen verstand te hebben van beleggen. Daar zijn deskundige professionele vermogensbeheerders voor die letterlijk elke dag vinger aan de pols houden.

Tot slot: beleggen is geen ver van uw bed show meer. Wij weten 100% zeker dat er al meer mensen in uw persoonlijke omgeving zijn, die beleggen. Meer dan u had verwacht. Vraagt u maar eens rond. En, we nodigen u uit voor een leuke kennistest, om nog wat leuke en behapbare kennis op te doen over beleggen.

We zijn er van overtuigd dat u ontdekt dat het geen optie is om uw zuur verdiende euro’s ergens in huis te verstoppen. Er zijn inderdaad betere alternatieven.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.