Waarom we in de maand juni vrolijk zijn (en zeker nu, in 2021!)

Weet u op welke dag in het jaar de mens zijn beste humeur heeft? Wel, het antwoord voor dít jaar is: vrijdag 18 juni 2021. Dus, over twee weken.

Hoe dat komt?

Vrijdag 18 juni is de vrijdag die het dichtst bij de dag ligt waarop de zomer begint. (21 juni).  Zo blijkt uit onderzoek (zie onder*), … maar is het eigenlijk niet zo dat juist de hele maand juni altijd een feest is?

We hebben in dit blog 3 redenen op een rijtje gezet waarom dit zo is.

En, zeker nu, in 2021.

  1. De meeste Nederlanders ontvangen in juni hun vakantiegeld. (Hoera!)
  2. De zon schijnt volop in juni. (Hoera!)
  3. De coronamaatregelen zijn in juni verder versoepeld. (Hoera!)

1) VAKANTIEGELD      
De meeste Nederlanders ontvangen hun vakantiegeld in de laatste week van mei; in juni is er dan méér te besteden. Dat geldt waarschijnlijk ook voor u. Reken maar dat óók u dus elke dag nadenkt over de vraag waar u dat fijne extraatje aan kunt besteden.

Er zijn echter een heleboel mensen die een pas op de plaats maken en in de maand juni eerst een financieel strategisch nadenkmomentje inplannen. Verstandig. Want, regeren blijft altijd vooruitzien.

Juni is namelijk dé periode van het jaar om (een deel van) dat vakantiegeld voor de toekomst opzij te leggen. Bijvoorbeeld voor uw pensioen. (Dat kan overigens fiscaal gunstig in Nederland). U kunt dan later – als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt – nog steeds fijn vakantie vieren. U hebt immers een stukje vermogen opgebouwd.

Ja, we weten het: het is wellicht een wat ‘saaie gedachte’ om over deze financiële zaken na te denken als de zomerse zon volop schijnt en de terrasjes verleiden, maar tegelijkertijd is het een must om hier iets mee te doen. We hoeven u immers niet te vertellen dat er in de laatste jaren vooral gedoe is met al die pensioenfondsen (‘En, wéér wordt er niet geïndexeerd’). Steeds meer mensen concluderen dat het nemen van eigen regie het beste scenario is.

Wel, maak daarom een afspraak met uzelf dat u voortaan elk jaar in juni een vast percentage van uw ontvangen vakantiegeld op een eigen beleggingsrekening stort.

Geloof ons: u wordt daar nóg vrolijker van!

2) DE ZON SCHIJNT     
Uiteraard zijn we in de maand juni ook goed gehumeurd omdat de zon weer volop schijnt, hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het in de afgelopen weken voor wat betreft het weer, nogal bar en boos was. Maar ja, dat was mei. We zitten nu in juni. We voelen dat de zomer er aan komt. Alle reden om vrolijk te zijn.

Goed plan dus om ook een deel van dat vakantiegeld te besteden aan wat zonnig terrasbezoek.

Of, een lekker ijsje!

3) VERSOEPELING VAN DE CORONAMAATREGELEN
Nog meer vrolijkheid: de coronabesmettingen nemen af, het aantal vaccinaties neemt toe en we lijken langzamerhand terug te keren naar een wat ‘normaler’ leven. Goed zo. Het is dan ook geen wonder dat we in juni 2021 extra goed gehumeurd zijn.

Daar waren we met z’n allen ook best wel aan toe!

TOT SLOT
Na deze redenen om in juni vrolijk te zijn, komen we aan het slot van dit blog toch nog even terug op het eerste punt uit bovenstaand bullet-lijstje. Natuurlijk begrijpt u dat wij u aanmoedigen om te gaan beleggen om daarmee langzaam maar gestaag iets op te bouwen voor de toekomst. We snappen echter wel dat degenen onder u, die nog nooit hebben belegd eerst méér willen weten hoe dit alles dan precies werkt. Logisch.

Daarom: speel eens met de rekentools op onze site. Die geven een goed eerste inzicht in wat mogelijk is.

Daarnaast adviseren we u een keuze te maken uit een van de drie onderstaande superleuke, informatieve (én goed leesbare!) e-books over beleggen. U ontdekt dan dat beleggen in Nederland voor iedereen heel toegankelijk is en dat u geen diepgaande kennis nodig hebt van de beurzen om de stap te kunnen maken.

Natuurlijk mag u ze ook alle drie downloaden.

Samenvattend: de maand juni kan niet meer stuk. We wensen u dan ook een heerlijke zomer met nóg meer vrolijkheid!

* PS –
Vrijdag 18 juni is de vrolijkste dag! Althans als we de Britse psycholoog Cliff Arnall mogen geloven. De Brit heeft namelijk een formule bedacht waarmee hij uit kan rekenen wat de vrolijkste dag van het jaar is. En dit jaar is dat dus vandaag, 18 juni!

De wetenschapper bedacht de formule al een aantal jaren terug. Hij telde diverse elementen bij elkaar op die volgens hem het humeur van mensen op een bepaalde dag kunnen beïnvloeden. Volgens Arnall is de vrijdag die het dichtst bij de dag waarop de zomer begint de dag waarop de meeste mensen standaard vrolijk zijn. Op vrijdag zijn ook al veel mensen blij omdat het bijna weekend is en veel mensen kijken al uit naar hun vakantie die er aan zit te komen.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.