Zit er te weinig geld in de pensioenfondsen?

De berichten in de media zijn soms tegenstrijdig. Zo horen we enerzijds dat ondanks de economische crisis van de afgelopen jaren de pensioenfondsen nog volop geld in kas hebben.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hadden Nederlandse pensioenfondsen nog niet eerder het bedrag van €1.355.726.000.000 in kas. En daarmee zitten de pensioenfondsen gezamenlijk ruim boven de €1.248.696.000.000 aan pensioenen die in de nabije en verre toekomst moeten worden uitgekeerd (cijfers eind juni 2018).

Anderzijds lezen we ook dat de meeste pensioenfondsen het moeilijk hebben en daardoor niet indexeren. Ze zouden het zich niet kunnen veroorloven. En dat is uiteraard tot ergernis van met name de ouderen die dachten jarenlang iets te hebben opgebouwd.

Maar wat is nu waar?

Wij weten het ook niet precies. Wij kunnen immers niet in de portefeuilles kijken van de pensioenfondsen. En, we willen ook helemaal geen oordeel vellen over de keuzes die zij maken. Verbaasd zijn wij – waarschijnlijk net als u – dat er niet een eenduidig beeld is van de situatie.

Wat is er nu werkelijk aan de hand? Wat zijn de feiten?

Eigen regie
Een ding weten we wel: wij geloven er in dat mensen steeds meer eigen regie kunnen én moeten nemen ten aanzien van hun eigen pensioenopbouw. Maar ook met betrekking tot dat appeltje voor de dorst dat misschien uiteindelijk wel aan een heerlijke wereldreis wordt besteed?

Daarom de volgende vragen…
• Waarom zou u jarenlang in spanning willen zitten over de vraag of u uiteindelijk de (pensioen)uitkering ontvangt, die u is toegezegd. Of, waar u op had gerekend.

• Waarom zou u ervoor willen kiezen om afhankelijk te zijn van die grote fondsen die eigenlijk toch een ver-van-uw-bed-show zijn omdat ze ooit gekoppeld waren aan de werkgever waar u werkte, of misschien nog werkt?

In Control
Gelukkig is er in Nederland volop de mogelijkheid om zelf ‘in control’ te zijn. Zo is beleggen al lang géén ver-van-uw-bed-show meer. Steeds meer Nederlanders – van jong tot oud en van student tot ondernemer – doen immers al iets met beleggen. Soms ook al met hele kleine bedragen. U hoeft helemaal niet ongekend vermogend te zijn om op deze wijze uw euro’s te laten groeien naar meer.

Ook de startende ZZP’er, de hardwerkende ondernemer, het drukke echtpaar dat in de spits van het leven zit en druk, druk, druk, druk is…. Juist ja… Iedereen kan beleggen. Beleggen kan al vanaf 1.000 euro per jaar.

Rendement
Veel Nederlanders zien beleggen intussen als een makkelijke vorm van sparen. Uiteraard zijn er wel wezenlijke verschillen tussen de twee. Die zijn vooral van fiscale aard en het risicocomponent is anders.

Maar het belangrijkste verschil is nu dat de rentepercentages op praktisch alle spaarrekeningen nagenoeg 0% zijn. Sparen levert niets op. Sterker nog: als u het rendement op uw spaargeld, dat op een spaarrekening staat, afzet tegen de inflatie, dan wordt uw geld zelfs minder waard! Als we daarentegen eens kijken naar het lange termijn rendement van beleggen, zelfs ook als er voor een bescheiden risicoprofiel is gekozen, dan nóg blijkt dit meer te hebben opgeleverd.

Eerlijk is eerlijk…. De in het verleden behaalde resultaten zijn nooit een garantie voor de toekomst. Maar… dat geldt ook voor de pensioenfondsen!

En daarom is het goed om voor eigen regie te kiezen.
Daarbij zeggen wij wel tegen beleggers-in-spé dat het altijd om een lange termijn focus gaat. Op onze site staat daartoe een handige rekentool.

Bovendien noemen we nóg een voordeel van beleggen ten opzichte van uw maandelijkse inleg bij die grote pensioenfondsen: u kunt – door te beleggen – altijd blijven beschikken over uw geld. U kunt uw euro’s, mocht u ze onverhoopt voor een specifieke uitgave nodig hebben, van de beleggingsrekening afhalen.

Wij noemen dat met recht… eigen regie! Het is veel beter dan afhankelijk te zijn van al die grote pensioenfondsen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.