Voor veel mensen is beleggen een ‘ver van hun bed show’. Mede daarom vroegen we ons af wat eigenlijk de beste leeftijd is om te beginnen met beleggen. Want… als u ‘dicht’ bij de in dit blog door ons genoemde leeftijd(en) zit, dan ontdekt u, dat beleggen geen ‘ver van uw bed show’ is…
Studenten? Jonge twintigers? (20-30 jaar)
Laten we eens met de jongeren onder ons beginnen. Bijvoorbeeld studenten. Dus twintigers. Wel, de meesten hebben een leuk bijbaantje. Of sterker nog: de échte hipsters onder de studenten zijn ook al aan het ondernemen. Daar wordt soms best al leuk verdiend.
Voor deze groep jongeren, die het dus druk hebben met studeren, werken én ondernemen, is beleggen zéker een optie. Sparen op een gewone spaarrekening loont zich immers niet maar verstandige jongeren realiseren zich tegelijkertijd dat het logisch is om tóch iets opzij te zetten voor later. Misschien willen ze over 10 jaar een huis kopen. Of, willen ze over 15 jaar een sabbatical nemen (heel populair!).
Rendement willen maken is dus een keuze. Kortom, voor jonge twintigers is de stap naar beleggen wel degelijk relevant.
In de spits van uw leven? (30-45 jaar)
Mensen zijn tussen de 30 en 45 jaar in de spits van hun leven. In die periode worden belangrijke beslissingen genomen over o.a. de eigen carrière. Maar ook hebben ze in deze periode opgroeiende kinderen. Druk, druk, druk… Eigenlijk is er niet eens echt tijd om aan de toekomst te denken.
Hoewel?
Door alle campagnes in de media wordt iedereen tussen de 30 en 45 jaar op alle mogelijke manieren aangespoord om ook zelf voor hun pensioen te sparen. Weet ú bijvoorbeeld 100% zeker dat de AOW nog wel bestaat in het jaar 2040? Veel mensen in deze leeftijdscategorie bouwen tegenwoordig aan een aanvullend pensioenpotje.
Regeren is dus vooruitzien. En dús is het voor deze leeftijdscategorie van groot belang om na te denken over dat appeltje voor de dorst. En dát kan bereikt worden door te gaan beleggen.
Midlife (45-60 jaar)
De hiervoor genoemde leeftijdscategorieën willen er nog niet aan denken maar op een gegeven moment breekt onvermijdelijk een periode aan van Midlife-vraagstukken. Zo tussen de 45 en 55 jaar. De kinderen gaan de deur uit. De relatieve rust keert terug. En men vraagt zich af: wat nu?
Tja… inderdaad… Wat nu?
Mensen gaan rekenen. Ze ‘moeten’ misschien nog minimaal een jaar of 10 á 15 werken. Daarna met pensioen. Ineens realiseren de mensen zich dat ze willen blijven genieten als ze met pensioen gaan. Ze zeggen tegen zichzelf: ‘Kunnen we dan nog wel leven zoals we willen leven? Er ontstaat een interessante oriëntatie op de toekomst.
De Midlifers zijn – gemiddeld genomen – relatief vaak bezig met een onderzoek naar later. Zo ontdekken ze vaak dat ze een pensioengat hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele huishoudens die ‘opgescheept’ zitten met een aflossingsvrije hypotheek. Wel… u moet die uiteindelijk wél aflossen!
Kortom… Midlifers moeten aan de bak door financieel te anticiperen op de toekomst. Beleggen is een serieuze optie.
60-plusser (60 jaar en ouder)
De bewuste zestigers, de vitale zeventigers, de mondige tachtigers… Allemaal genieten ze nog volop van het leven en ze hebben en maken ook gewoon plannen voor de toekomst. Deze leeftijdscategorie weet uiteraard ook dat het rendement op een gewone spaarrekening helemaal niets oplevert en dat beleggen voor hen van toepassing is.
Ze worden in die visie zelfs bevestigd als er weer een bericht in de media verschijnt dat de pensioenen niet worden geïndexeerd! Wat een frustratie!
Goed, misschien beleggen ze met een minder risicovol beleggingsprofiel, maar dat is prima. Ze weten immers ook dat de horizon voor hen wat korter is als je die bijvoorbeeld vergelijkt met die van jongere mensen. Maar hoe dan ook; u wilt uiteindelijk toch een succesvolle pensionado zijn en blijven?
Beleggen kan!
De onvermijdelijke conclusie?
Iedereen kan beleggen! Leeftijd is niet relevant.
PS – Als u zich door dit blog aangesproken voelt, dan adviseren we u om u te verdiepen in de meest gemaakte denkfouten van beginnende beleggers. We weten zeker dat u na het lezen van dát blog concludeert dat beleggen inderdaad géén ‘ver van uw bed show’ is.
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.