3 dingen die u kunt doen met het geld dat u bespaarde door de corona-lockdowns

De meeste Nederlanders hebben structureel minder geld uitgegeven gedurende de corona-lockdowns. Logisch: de horeca was grotendeels gesloten. En, door het thuiswerken had óók u minder kleding en schoenen nodig. Immers, in trainingsbroek en sweater achter de laptop werkte ook! Tevens spendeerde men minder euro’s aan bijvoorbeeld benzine voor het woon-werkverkeer. Thuiswerken was namelijk het credo. Vakantie vieren – zoals we dat voorheen gewend waren – was al helemaal niet mogelijk.

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) meldde deze week (*) dat de mensen met de middeninkomens (de grootste groep in Nederland) gemiddeld € 660 per maand in 2020 bespaarden. Op jaarbasis bleef dus gemiddeld bijna 8.000 euro (!) op de eigen bankrekening staan.

Kortom, een groot gedeelte van de Nederlanders heeft nu geld over.

Bovendien zal er geen inhaalslag komen voor wat betreft de consumentenbestedingen, zo is de verwachting. Nu de tijden weer wat prettiger én losser worden, gaan mensen in de komende maanden echt niet twee keer per dag uit eten. Wie kan er twee keer per dag een vijfgangendiner op? Wij niet in ieder geval! Geen inhaalslag dus.

De logische vraag is dan ook: wat kunt u doen met het geld dat u bespaarde tijdens de corona-lockdowns.

We hebben drie mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

1. Niets doen.
Om het u heel eerlijk te zeggen: dit is geen serieuze optie, wat ons betreft. Zo zei Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank afgelopen week in het TV-programma Buitenhof, dat we zeker tot 2023 nog op een “verhoogde inflatie” van minimaal 4% in Nederland kunnen rekenen.
Dus, als u uw bespaarde euro’s ‘gewoon’ op uw bank- of spaarrekening laat staan, dan kiest u feitelijk voor 4% geldontwaarding. Dit betekent dat u over een jaar voor die euro’s 4% minder aan spullen en diensten kunt kopen. Alles is namelijk 4% duurder geworden. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Rest ons daarbij nog wel te zeggen dat het verstandig is om wél een buffer aan te houden voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een tegenvallende reparatie aan uw auto. Volgens het Nibud is het slim om in ieder geval 3 tot 5 keer uw gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden.

Maar, niets doen is geen optie. Daarom verwijzen we u graag naar optie 2.

2. Beleggen om pensioen op te bouwen
Het aantal Nederlanders dat bovenop de AOW geen pensioen opbouwt wordt groter en groter. Naar schatting is dit percentage al boven de 50%. En, van de mensen die wél ‘iets’ opzij zet (bijvoorbeeld via een pensioenfonds), is het nog maar de vraag of dit voldoende is, om ná het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, een leuk leven te kunnen leiden.

Kortom: het feit dat u euro’s bespaarde door de corona-lockdowns is misschien nu wel de aanleiding om vooruit te kijken. Mede door de hoge inflatie – gecombineerd met het feit dat spaarrekeningen ongeveer 0% rente uitkeren op uw spaartegoeden – is het logisch om dan pensioenopbouw te creëren door het simpelweg openen van een beleggingsrekening.

Dat kan in Nederland fiscaal gunstig. Lees: u mag uw inleg aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting. Leuker kunnen ze het dus wél maken daar bij De Belastingdienst.

Onze belangrijkste tip: begin nu. Wacht niet tot december!

3. Overhevelen van een spaarrekening naar een beleggingsrekening
U voelt niets voor optie 2? Wel, dat kan. Want, als u fiscaal gunstig wilt beleggen, zoals hierboven beschreven, dan doet u dat wel op een geblokkeerde beleggingsrekening. Als u uw euro’s inlegt, dan kunt u er niet meer bij tot het moment dat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Gelukkig kunt u in Nederland ook beleggen (maar dan zónder fiscaal voordeel) om uw vermogen te laten groeien. Het is feitelijk net zo eenvoudig als bij optie 2: open een beleggingsrekening maar dan zonder verdere verplichtingen. Lees: u kunt op elk moment uw geld weer van die rekening onttrekken.

Daarom de slotvraag: voor welke optie kiest u?

(*) – Lees het volledig onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek – Klik HIER

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.