Steeds meer mensen beleggen. Zij weten dat ‘gewoon sparen’ niets meer oplevert maar dat het opbouwen van een toekomstig ‘appeltje voor de dorst’ echter wel een noodzaak blijft. Immers, de overheid trekt zich terug en legt de verantwoordelijkheid voor het opbouwen van een pensioen bij de mensen individueel neer.
Het is een belangrijke reden om te gaan beleggen juist ook omdat de huidige rentepercentages ongekend (historisch!) laag zijn en dat niemand verwacht dat die de komende jaren zullen aantrekken. Beleggen wordt dus steeds populairder.
Toch vragen veel beleggers-in-spé zich af hoe hun eigen ‘beleggingsprofiel’ er uit ziet. Dus: hoe moet je precies beleggen?
In dit blog vertellen we u meteen dat we daar niet een eensluidend antwoord op kunnen geven. Want, het is voor iedereen persoonlijk. Elke omstandigheid is gewoon anders. Anderzijds kunnen we u er toch wel iets over vertellen.
Als eerste: waarvoor is een helder beleggingsprofiel zo belangrijk?
Wel, dat beleggingsprofiel bepaalt namelijk of u met weinig, middelmatig of veel risico wilt gaan beleggen. Dus, wilt u defensief of offensief van start?
U zult begrijpen dat als u kiest voor ‘weinig risico’, dat dan de eventuele opbrengsten ook bescheiden zijn. Echter, er is tegelijkertijd wel een bepaalde mate van zekerheid dat er een opbrengst is. Maar, als u besluit om met ‘veel risico’ te gaan beleggen, dan kunnen de opbrengsten uiteindelijk hoger zijn.
Het is maar waar uw hart naar uitgaat. Wat voelt goed voor u?
Bekijkt u eens onderstaande vragen:
-
- Hoe lang kunt u uw geld missen?
Als u voor een lange tijd (bijvoorbeeld meer dan 10 jaar) uw geld niet nodig hebt, dan kunt u er voor kiezen om offensief te beleggen. Dus, met meer risico. De kans is namelijk zeer groot dat over de lange termijn uw ingelegde geld daadwerkelijk structureel groeit. Sterker nog: verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat op de lange termijn beleggen altijd meer rendement oplevert dan ‘gewoon sparen’.
- Hoe lang kunt u uw geld missen?
-
- Waarom wilt u eigenlijk beleggen?
Als u wilt gaan beleggen om iets op te bouwen voor uw pensioen, dan wilt u hoe dan ook enige zekerheid hebben. Want, als u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, dan gunt u zichzelf daarna uiteraard een fatsoenlijk inkomen, waarmee u de dingen kunt blijven doen die u wilt doen. Of, hebt u een andere reden om geld opzij te zetten?
- Waarom wilt u eigenlijk beleggen?
-
- Woont u in een koophuis?
Als u ooit een huis hebt gekocht en als dat huis op een gegeven moment door u volledig zal zijn afgelost, dan zullen uw toekomstige maandelijkse woonlasten dalen. Een prettig vooruitzicht! Als u nu geld over hebt, dan hoeft u dus geen euro’s opzij te zetten om die toekomstige woonlasten – als u bijvoorbeeld met pensioen gaat – te financieren. Dit kan invloed hebben op uw beleggingsprofiel.
- Woont u in een koophuis?
-
- Gaan uw kinderen ooit studeren?
Als u kinderen hebt, dan zullen deze ooit misschien gaan studeren. Toch wel fijn als u daar tegen die tijd een bepaald bedrag tot uw beschikking hebt. Een echte offensieve strategie is daarom wellicht geen optie. Maar als u geen kinderen hebt, dan weet u in ieder geval dat u over een paar jaar niet voor een dergelijke studie-uitgave staat en dat u dus kunt kiezen voor iets meer risico in uw beleggingsprofiel.
- Gaan uw kinderen ooit studeren?
Wat zijn uw toekomstverwachtingen?
Eigenlijk zijn er nog veel meer vragen te formuleren, die iets te maken hebben met uw persoonlijke omstandigheden, uw ambities en uw verwachtingen.
Kijk eens op onze rekentool. De eerste stappen zijn eenvoudig en geven u direct inzicht in het te verwachten rendement. U kunt altijd het risico, de bedragen en uw horizon aanpassen naar uw eigen wensen.
Bovendien ontdekt u daar nog iets: ‘Iedereen kan beleggen’. Volledige transparantie boven op de lage kosten, het lage instapbedrag en de gratis maandelijkse herbalancering van de beleggingsportefeuilles, dat is Dexxi!!
Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.