Open brief aan cabaretier René van Meurs over zijn pensioenopbouw

Beste lezers,

Toen wij ooit begonnen met het publiceren van expertiseblogs over beleggen, hadden wij nooit gedacht dat wij nog eens een open brief aan een cabaretier zouden plaatsen. Vandaag is het echter zo ver.

De cabaretier is René van Meurs. We hebben een kritische noot met hem te kraken. De aanleiding hiertoe was een radio-optreden eerder deze week. Daarom, deze open brief:


Beste René,

Afgelopen woensdag 2 november schoof je aan bij het Radio1-programma Spraakmakers. Daar werd uitgebreid gesproken over het pensioendebat dat die dag in de Tweede Kamer zou plaatsvinden. Er is immers nogal wat te doen over de pensioenen in Nederland.

We raakten ongerust door een aantal uitspraken die je deed. Zo zei je bijvoorbeeld (vanaf 0:57): “Ik ben sinds mijn twintigste ZZP’er. Dús ik heb amper pensioen opgebouwd.”

Hoezo…. ‘Dús’?

Dat ‘dus’ snappen wij niet.

Als je ZZP’er bent, dan kun je gewoon pensioen opbouwen. Zo open je in een paar kliks een beleggingsrekening waardoor je zelf profiteert van fiscale voordelen. Het lijkt wel alsof je – door het woordje ‘dus’ – suggereert dat ZZP’ers niet in staat zouden zijn om een appeltje voor de dorst op te bouwen.

Nou, René: dat bestrijden wij.

Er is in Nederland geen enkele belemmering om te werken aan wat meer financiële zekerheid voor jezelf. Dat geldt voor iedereen! Dús ook voor jou! Natuurlijk weten we dat veel ZZP’ers geen regelmatig inkomen hebben. Soms vallen de verdiensten wat tegen. Dat is echter voor jouw pensioenopbouw overigens geen probleem!

Maar er was nog iets wat ons opviel.

Je zei ook het volgende (vanaf 1:19):  “Ik schuif het voor me uit, dat pensioenregelen. Ik ben een kleine jongen met volwassen verantwoordelijkheden. Maar ik kom gewoon niet door de brei heen.”

Je snapt de materie dus niet. Wel, daar heb je een punt. Voor de gewone Nederlander is aan de ene kant die pensioendiscussie inderdaad te gecompliceerd. Je hebt ook zeker wel wat anders te doen dan je de hele dag in te verdiepen hoe het allemaal precies zit met die pensioenen. Gelijk heb je.

Maar… waarom zou je per sé ‘door de brei heen willen komen’ om het huidige of toekomstige pensioenstelsel tot op de komma te willen begrijpen? Je kunt in plaats daarvan zélf regie nemen. Waarom wil je voor je pensioen afhankelijk zijn van wat er in Den Haag wordt bedacht en geregeld?

We zijn nu dan ook aanbeland bij het punt dat we al eerder in deze brief maakten: je kunt zélf je eigen pensioenrekening openen en elke maand, of elk jaar (wat je ook wilt) een inleg doen.

Nu beginnen!

Als we goed hebben gerekend ben je nu 37 jaar. Hoewel we liever hadden gehad dat je eerder was begonnen met je pensioenopbouw, is het niet te laat. Je hebt immers nog even te gaan voordat je de pensioengerechtigde leeftijd zult hebben bereikt.

Maar wacht niet te lang. Hoe eerder je begint, des te meer vermogen kun je opbouwen waardoor je ook ná je actieve carrière in de categorie ‘succesvolle pensionado’s’ zou kunnen vallen. Aan het alternatief wil je namelijk toch niet denken, beste René? Dat je later hulp nodig hebt om boodschappen te kunnen doen.

Hebben we je met deze open brief toch niet overtuigd?

Als je nog vragen hebt n.a.v. deze open brief: aarzel niet om contact met ons op te nemen! We horen graag van je.

Tot slot wensen we je succes met je theaterprogramma. We duimen voor volle zalen net zoals we duimen voor een leukere pensioentijd voor iedereen!

Met vriendelijke groet,

Team Dexxi

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.