‘Ik ben gewoon bewust bezig met mijn financiële toekomst’

Gemiddeld één keer per jaar spreken we Jelmer uit Nieuw-Vennep. Hij is klant bij ons. Met zijn toestemming publiceren we dan een blog. In het dagelijks leven is hij ZZP’er en… hij gaat uit van een belangrijk levenscredo dat ons ook zéér aanspreekt: ‘Regeren is vooruitzien’. 

Als ondernemer heeft hij natuurlijk een strategische inborst, maar ook als mens. Als particulier. En, als belegger. Want… het is heel simpel: als hij ooit zijn ondernemers- en werkcarrière beëindigt, dan wil hij het op financieel vlak fatsoenlijk goed voor mekaar hebben. “Ik ben daarom ooit gaan beleggen. Maar, ik had én heb helemaal geen verstand van beleggen,” zegt Jelmer meteen. “Sterker nog: ik negeer zelfs het beursnieuws!

Tóch bouwt hij verstandig aan de groei van zijn vermogen door elk jaar heldere keuzes te maken. “Immers, als ondernemer ben je niet alleen verantwoordelijk voor je inkomen nú maar ook voor dat in de toekomst,” zegt hij. “Eerlijk is eerlijk: in de eerste jaren van mijn ondernemerschap had ik nauwelijks mogelijkheden om iets opzij te zetten, maar sinds ik gesetteld ben – als ondernemer met een redelijk stabiele omzet – kon ik wat meer vooruitkijken. Want linksom of rechtsom: het blijft mijn eigen verantwoordelijkheid om na te denken over mijn pensioen. En daar actie op te nemen!”

Voor Jelmer was het echter nooit een optie om elk jaar geld te storten op een spaarrekening. “Dat levert he-le-maal niets meer op. Ik las laatst dat er al banken zijn die negatieve rente in rekening brengen! Haha, dat kan toch veel slimmer?”

Geen financiële zorgen
“Natuurlijk heb ik wél een buffer op een spaarrekening voor als ik plots iets nodig heb. Maar daar kom je er natuurlijk niet mee. Ooit bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd en juist dán wil ik geen financiële zorgen meer hebben. Ik zeg niet dat ik per sé zo een typische herkenbare succesvolle pensionado wil worden. Maar ik wil het wel goed hebben ná mijn zevenenzestigste. Dus, voor de euro’s die ik nu niet direct nodig heb, heb ik een veel nuttigere bestemming. Inderdaad: mijn pensioenopbouw.”

Vertrouwen
“De stap om te gaan beleggen was echter wel een grote,” vervolgt Jelmer. “Ik zei het al eerder: ik ben helemaal geen beleggingsdeskundige. Toch kreeg ik snel vertrouwen in Dexxi – als beleggingsorganisatie – omdat ze beleggen in Nederland toegankelijk hebben gemaakt. Ik bepaal mijn eigen risicoprofiel én verder zijn er geen verplichtingen in de zin van dat je móet storten. Dat vind ik fijn, want mijn inkomen verschilt elk jaar.”

“Bovenal ben ik gecharmeerd van het duidelijke overzicht dat je krijgt als je inlogt. Dat doe ik overigens niet al te vaak want beleggen is hoe dan ook iets wat je doet voor de lange termijn, maar heel soms ben ik wel nieuwsgierig hoe de ingelegde euro’s het doen. Verder is Dexxi elk jaar altijd keurig op tijd met de jaaroverzichten. En, kort geleden ontving ik een berichtje waarbij ze andermaal een aantal zaken bij mij toetsten. Dat voelt goed. Dat is goed.”

Jelmer legt uit dat hij op twee manieren belegt bij Dexxi
“Enerzijds doe ik dat op een beleggingsrekening waarbij ik het geld – mocht ik het nodig hebben – er meteen af kan halen. Anderzijds heb ik een tweede beleggingsrekening, waar ik fiscaal gunstig voor mijn pensioen opbouw. Dus, de inleg die ik dáár doe mag ik aftrekken van mijn aangifte IB.”

Jelmer tot slot: “Ik ben een tevreden man. Ik weet dat ik bewust bezig ben met mijn financiële toekomst, maar ik hoef me er verder niet al te druk om te maken. En nee, ik ben nog steeds geen beleggingsdeskundige terwijl ik toch keurig opbouw. Precies om die reden spreekt de slogan van Dexxi me aan: Iedereen is een belegger.


Voor alle lezers die net als Jelmer heel slim iets opzij willen zetten ten gunste van hun pensioenopbouw, hebben we een handig, overzichtelijk én duidelijk e-book samengesteld. Deze leest makkelijk weg in begrijpelijke taal. Kortom… ontvang het gratis e-book, uw individueel pensioen!

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.