‘Negeer het beursnieuws’

Als je het de 48-jarige Jelmer uit Nieuw-Vennep vraagt, dan is zijn advies helder: “Particuliere beleggers zouden eigenlijk al het nieuws over de beurskoersen in deze Coronatijden moeten negeren.” 

Jelmer omschrijft zichzelf als bewuste amateurbelegger.

“Eigenlijk heb ik geen verstand van beleggen. Als je mij nu zou vragen wat precies het verschil is tussen aandelen, obligaties of opties…  Oef, ik denk dat ik het niet kan uitleggen.”

“Echter, ik weet wel 100% zeker dat we in deze onzekere tijden niet in paniek moeten raken. Ik zie mezelf als het levende voorbeeld: ik bleef rustig toen in Nederland de economie plat werd gelegd. Er is – wat mij betreft – geen enkele reden om de onrust toe te laten ondanks het feit dat ik uiteraard óók zie dat dit alles nog wel even duurt. En, dat we daardoor niet weten hoe de wereld er over een paar maanden of over een jaar uitziet. Rustig blijven dus.

Bovendien, beurzen herstellen zich doorgaans sneller dan de economie. Ik zie het allemaal in het perspectief van de lange termijn.”

Keurig fatsoenlijk inkomen
Een aantal jaren geleden startte Jelmer met beleggen bij Dexxi. In het dagelijks leven is Jelmer zelfstandig ondernemer. Hij genereert een fatsoenlijk inkomen waar hij prima van kan leven. Dat ‘sparen’ niet meer relevant was, ontdekte hij in 2017 waardoor hij ervoor koos om te gaan beleggen.

“Natuurlijk was ik me zéér bewust van het feit dat je met beleggen risico loopt. Hoe was het ook alweer? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, toch? Natuurlijk zie ik in deze Coronatijden ook de nieuwsberichten voorbijkomen dat beurskoersen stevig dalen. Vanzelfsprekend vraag ik me daardoor af wat dit voor mijn beleggingsportefeuille bij Dexxi betekent.”

Niet inloggen
“Toch log ik niet in op mijn beleggingsrekening van Dexxi,” zo vervolgt hij. “Ik beweer niet dat het me niet interesseert maar ik weet wel dat je alleen belegt voor de lange termijn. Zo las ik recentelijk nog dat Dexxi actief de portefeuilles herbalanceert. Wel, prima. Ik vertrouw de professionals. Ik had niet geweten wat te doen als ik zélf dergelijke keuzes had moeten maken.”

“Het geld dat ik opzij heb gezet, zal ik op z’n vroegst pas over 10 jaar – en misschien wel later – willen opnemen. We weten allemaal dat na koersdalingen weer koersstijgingen komen. Zo is het al decennialang. Dat zal nu niet anders zijn. Beleggen is iets wat je doet voor de lange termijn. Het is voor mij volstrekt niet relevant om nu te weten hoe de stand van zaken is.”

Jelmer vertelt dat er nóg een reden is waarom hij niet nerveus wordt van het Coronavirus.

Reguliere buffer
“In die drie jaar dat ik nu beleg heb ik in totaal 11.000 euro ingelegd. Dat ging elke keer over bedragen die ik niet direct nodig had. Want, de reguliere buffer voor onverwachte persoonlijke uitgaven heb ik op een gewone spaarrekening staan. Ondanks dat ik mezelf definieer als een ‘amateurbelegger’, doe ik het dus wel ‘zeer bewust’: ik ben gaan beleggen met euro’s die ik kon missen. Ik ‘merk’ er in het dagelijkse leven financieel niets van dat mogelijkerwijze mijn ingelegde vermogen nu minder snel groeit of is verminderd in waarde. Ik weet echter zeker dat er weer een stijgende lijn komt. Zoals het altijd al is geweest.”

Jelmer tot slot: “Hoewel iedereen het helemaal voor zichzelf moet bepalen, weet ik wel wat mijn advies is: als je als particulier belegt, negeer het beursnieuws. Het zegt niets over het eindresultaat in de toekomst.

En, als je nog niet belegt: er is geen enkele reden om er nog even mee te wachten.”

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.